Bibi Andersson, ‘muze’ van filmmaker Ingmar Bergman, overleden

De Zweedse actrice speelde in wereldberoemde films zoals Het Zevende Zegel (1957), Wilde Aardbeien (1957) en Persona (1966). Andersson is 83 jaar oud geworden.

De Zweedse actrice Bibi Andersson is op 83-jarige leeftijd overleden.
De Zweedse actrice Bibi Andersson is op 83-jarige leeftijd overleden. Foto ANP

De Zweedse actrice Bibi Andersson, bekend door haar rollen in films van cineast Ingmar Bergman, is zondag overleden. Ze speelde onder meer in wereldberoemde producties zoals Het Zevende Zegel (1957), Wilde Aardbeien (1957), Persona (1966) en Scènes uit een Huwelijk (1973). Haar familie en het hoofd van het Zweedse Filminstituut bevestigen de dood van de 83-jarige Andersson.

Lees ook: Jonge filmer Bergman is clownesk in reclamefilmpjes (2005)

De in Stockholm geboren actrice werkte voor het eerst samen met Bergman in meerdere zeepreclames begin jaren vijftig voor het merk Bris. Andersson was toen vijftien jaar oud. De jaren erna speelde ze in de belangrijkste producties van de filmmaker en groeide uit tot wat omschreven werd als een van zijn ‘muzes’. Andersson had twee jaar een relatie met de getrouwde Bergman.

Een van haar meest geloofde werken was het psychologische drama Persona. Daarin speelde ze samen met de toen nog onbekende 26-jarige actrice Liv Ullmann, die later ook een relatie met Bergman zou krijgen en uiteindelijk naar buiten zou treden over het uiterst bezittelijke karakter van de filmmaker.

Lees ook: Bergman wilde controle over zijn ‘muzen’

‘Zijn’ actrices

De vrouwen die in Bergmans films speelden werden door de media en de filmmaker zelf vaak omschreven als „zijn” actrices. Andersson zou volgens haar dochter daarop een keer geantwoord hebben „Ik behoor alleen tot mijzelf”.

Gedurende haar carrière won Andersson diverse prijzen. Zo kreeg ze in 1963 de Zilveren Beer toegekend van het filmfestival van Berlijn voor haar rol in De maîtresse (1963) van de Zweedse filmmaker Vilgot Sjöman (1924-2006). Later speelde ze ook in meerdere Hollywoodfilms, zoals I Never Promised You a Rose Garden (1977), maar daarmee zou ze nooit het succes behalen van haar Zweedse producties.

„Ze laat een enorme leegte achter voor diegenen die de eer hadden om aan haar zijde te leven”, zegt haar dochter in een reactie tegen persbureau AFP. Andersson kreeg in 2009 een beroerte en had sindsdien zorg nodig. Verdere details over haar overlijden zijn niet bekend.

Correctie (15 april 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de film De maîtresse in 1975 uitkwam. Dat moet 1962 zijn.