Beter Leven-keurmerk voor zuivelproducten

Tot nu toe geldt het keurmerk voornamelijk voor de vleessector. Een melkveehouder die een ster op zijn yoghurtpak wil, moet ook rekening houden met de natuur rondom zijn boerderij.

Het Beter Leven-logo.
Het Beter Leven-logo. Foto Lex van Lieshout/ANP

Ook zuivelproducten kunnen voortaan een Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming krijgen. De organisatie lanceert het kwaliteitsstempel in samenwerking met Natuur & Milieu en Vogelbescherming Nederland, maakte ze maandag bekend.

Op dit moment krijgen zes veehouders een keurmerk voor hun melk en yoghurt, die bij de Jumbo te koop zijn. Het is de bedoeling dat het keurmerk later wordt uitgebreid naar andere boeren en supermarkten, aldus de Dierenbescherming. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, moeten melkveehouders hun koeien onder andere meer ruimte en meer tijd in de wei geven.

Ook milieu belangrijk

Nieuw aan de voorwaarden voor het zuivelkeurmerk is dat niet alleen het welzijn van koe en kalf centraal staat. De boer die de ster op zijn melk- of yoghurtpak wil, moet ook aandacht hebben voor de natuur rond en op de boerderij. In de weilanden moet bijvoorbeeld meer ruimte komen voor bloemen, insecten en boerenlandvogels.

Tot nu toe geldt het Beter Leven-keurmerk voornamelijk voor de vleessector. Onder andere kippen-, varkens- of koeienvlees kan een beoordeling tot en met drie sterren krijgen. Bij zuivelproducten is één ster voorlopig de hoogste score. Volgens Dierenbescherming moeten in de melkveehouderij „écht stappen voorwaarts worden gezet”. Het zuivelkeurmerk moet tegengewicht bieden aan „intensivering en schaalvergroting” in die sector.

Lees ook: Waarom het Beter Leven-keurmerk een succes werd (2017)