België vindt geen aanwijzingen spionage Huawei

De Verenigde Staten verdenken Huawei ervan te spioneren voor de Chinese overheid. Duitsland liet zondag weten in Huawei nog steeds een mogelijke partner te zien.

De VS verdenken het Chinese bedrijf Huawei van spionage.
De VS verdenken het Chinese bedrijf Huawei van spionage. Foto Wang Zhao/AFP

Er zijn „geen concrete aanwijzingen” gevonden dat het Chinese technologiebedrijf Huawei spioneert in België. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), bevestigt de toezichthouder maandag na berichtgeving van de Belgische krant De Standaard.

Het CCB zocht in opdracht van de Belgische overheid naar bewijzen voor spionage, onder meer door middel van academisch onderzoek naar de technologie van Huawei en via toezichthouders van landen die hebben gezegd het Chinese bedrijf te weren. Aan hen werd tevergeefs gevraagd „of ze studies hebben met aanwijsbare elementen om zo’n beslissing te staven”. Het CCB concludeerde dat er geen indicaties zijn „die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken”.

De toezichthouder heeft alleen gekeken naar „technische informatie” en sluit niet uit dat inlichtingendiensten - zowel van andere landen als van België - wel degelijk aanwijzingen zullen vinden van spionage door Huawei, zegt een woordvoerder. Het CCB blijft Huawei onderzoeken en zal de Belgische overheid „op continue basis” adviseren over het Chinese bedrijf.

Lees ook: Huawei is nog ‘te vaag’ voor een veilig 5G-netwerk

Spionage

De uitkomst van het onderzoek gaat in tegen de waarschuwingen van de Verenigde Staten, die Europese landen al langere tijd oproepen niet met Huawei in zee te gaan bij het opzetten van 5G-netwerken. Volgens de Amerikanen zou het technologiebedrijf via de netwerken spioneren voor de Chinese overheid. Huawei ontkent dit.

Het Duitse Netwerk Agentschap liet zondag aan de Financial Times weten dat Huawei voor de Duitse overheid een optie blijft om het 5G-netwerk daar op te zetten. „Wij hebben geen concrete aanwijzingen dat Huawei spioneert voor China”, aldus voorzitter Jochen Homann.