Arrestaties na rellen bij extreem-rechtse demonstratie Kopenhagen

Tegendemonstranten vielen agenten aan na een toespraak van Rasmus Paludan, oprichter van anti-immigratiepartij Stram Kurs. Daarbij zou hij met een Koran hebben gegooid.

Een Deense politieagent tijdens de onrusten zondagavond in het Nørrebro-district in de Deense hoofdstad Kopenhagen.
Een Deense politieagent tijdens de onrusten zondagavond in het Nørrebro-district in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Foto Ritzau Scanpix/Mathias Oegendal/REUTERS

Een demonstratie in Kopenhagen van anti-immigratiepartij Stram Kurs is zondag uitgelopen op rellen. Zo’n tweehonderd tegendemonstranten vielen agenten aan, gooiden met stenen en stichtten meer dan zeventig branden in de Deense hoofdstad, aldus de Deense omroep DR. De politie maakte maandag bekend drieëntwintig mensen te hebben aangehouden.

De onrust begon na een toespraak door partijleider Rasmus Paludan in het district Nørrebro, waar veel migranten wonen. Paludan, die pleit voor een islamverbod, zou daarbij met een exemplaar van de Koran hebben gegooid. Volgens persbureau Reuters vielen tegendemonstranten aanwezige politieagenten aan toen zij Paludan wilden weg begeleiden.

De politie zette daarop traangas in tegen de relschoppers. De onrust verspreidde zich later op de avond ook naar andere delen van Kopenhagen. Er zouden tientallen auto’s en containers in brand zijn gezet. Op beelden van DR is te zien hoe de betogers met ladders gooien en de brandweer een grote brand in een garage blust.

Premier Lars Lokke Rasmussen keurt het geweld af in een verklaring op Twitter. Hij roept tegendemonstranten op om Paludan met tegenargumenten te confronteren in plaats van geweld.