Politie Zuid-Afrika onderschept 167 neushoornhoorns

In landen als Vietnam en China wordt de neushoornhoorn helende kwaliteiten toegedicht.

Twee witte neushoorns in een dierentuin in Johannesburg.
Twee witte neushoorns in een dierentuin in Johannesburg. Foto Kim Ludbrook/EPA

De Zuid-Afrikaanse politie heeft zaterdag 167 neushoornhoorns onderschept die vermoedelijk onderweg waren naar Azië, meldt The Guardian zondag. Er zijn twee personen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de smokkel. Het gaat om een van de grootste vondsten van neushoornhoorns in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis.

De politie kwam de smokkelaars op het spoor dankzij een tip. De verdachten, 57 en 61 jaar oud, zaten in een auto toen ze werden gearresteerd. In de wagen lagen de hoorns, die bedoeld leken te zijn voor de Zuidoost-Aziatische markt. Neushoornhoorns zijn in landen als China en Vietnam erg gewild, omdat ze volgens sommige genezers onder andere kanker en impotentie kunnen genezen.

Bram Vermeulen volgde het spoor van de neushoorns, van Afrika naar Vietnam.

Neushoornhoorn kan in Azië voor zo’n 55.000 euro per kilo worden verkocht, schrijft persbureau AFP. Ongeveer 80 procent komt uit Zuid-Afrika. In het afgelopen decennium stierven 7.100 neushoorns in het land, waarvan 769 in 2018. Hoewel een neushoorn met een afgezaagde hoorn kan doorleven, deze groeit zelfs weer aan, doden stropers de dieren meestal om de hoorns te bemachtigen.

Vrijwel alle neushoornsoorten worden met uitsterven bedreigd. Van de Javaanse en Sumatraanse neushoorns leven er nog maar enkele tientallen. Ook de zwarte neushoorn wordt „kritiek bedreigd”, de afgelopen twintig jaar nam de populatie met 96 procent af. De Indische en de witte neushoorn stonden ook op het randje van uitsterven, maar dankzij internationale aandacht is de situatie verbeterd.