Hoe kroonprinsbestendig is Saudi Aramco?

Deze rubriek belicht iedere maandag ontwikkelingen op de beurs. Deze keer: de obligatiegekte bij Saudi Aramco.

De olieraffinaderij van Aramco
De olieraffinaderij van Aramco Foto Ahmed Jadallah/Reuters

Fondsmanagers konden hun ogen niet geloven toen het prospectus van Saudi Aramco begin april in de digitale brievenbus plofte. Voor het eerst in de geschiedenis gaf het Saoedische staatsoliebedrijf inzicht in de boekhouding en de eigendomsstructuur. Dat was nodig voor de uitgifte van bedrijfsobligaties. Zat Aramco krap bij kas? Niet bepaald: het blijkt het meest winstgevende bedrijf ter wereld te zijn, met een nettowinst van 111 miljard dollar in 2018 – Apple kwam afgelopen boekjaar uit op ongeveer de helft. Schulden zijn er amper.

Toch kenden kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch niet de hoogste waardering toe aan de obligaties. In plaats van triple-A werd het A+. „Dat heeft te maken met de sterke verwevenheid die Aramco heeft met de staat Saoedi-Arabië – die ook een A+-rating heeft”, aldus fondsmanager Thomas Kalsbeek van vermogensbeheerder OHV. „Financieel is Aramco zeker triple-A waard, gezien de lage schuld en de winstcijfers. Ook de wetgeving die wordt gehanteerd bij de uitgifte – de Engelse – garandeert veel zekerheid. Kortom: een op het eerste oog interessante belegging waar iedereen meteen bij wil zijn.”

Dat bleek wel toen afgelopen woensdag de uitgifte van start ging, en institutionele beleggers zich massaal op de verschillende bedrijfsobligaties van Aramco stortten. Er werd uiteindelijk voor 100 miljard dollar ingetekend, terwijl Aramco oorspronkelijk 10 miljard wilde ophalen – dit werd uiteindelijk opgehoogd naar 12 miljard.

Beleggers lieten daar niet alleen mee blijken dat ze vertrouwen hebben in de financiële prestaties van Aramco, maar ook dat ze er niet mee zitten dat de miljardenwinsten worden gecontroleerd door de Saoedische kroonprins Bin Salman – door de financiële wereld korte tijd verguisd na de moord op journalist Jamal Khashoggi. „Het klinkt misschien wat cru, maar men denkt heel zakelijk”, zegt Lodewijk van der Kroft van het Franse fondshuis Comgest, dat zich toelegt op beleggingen in opkomende markten. „Voor obligatiehouders is het belangrijkste dat de uitgever zijn renteverplichtingen kan nakomen en er redelijk zicht is op het afbetalen van het eindbedrag. Het probleem is dat ze als verlengstuk van een overheid worden gezien, waardoor altijd de angst bestaat dat die overheid een te grote rol gaat spelen.”

De belangen van Riad zijn groot. Uit het prospectus blijkt dat de Saoedische staat in 2017 voor 63 procent van haar totale inkomsten afhankelijk was van de oliesector. Dit is een zorg van kroonprins Mohammed bin Salman, die vorig jaar een langjarig project onthulde om die afhankelijkheid te verkleinen. In dat licht wordt de aankoop van chemiebedrijf Sabic gezien, waarvoor Aramco nu de publieke lening aangaat. Het koningshuis is altijd terughoudend geweest in haar bemoeienis met Aramco. Enkel het feit dat het nu schulden maakt, wordt als een teken gezien dat de kroonprins zich actiever met het bedrijf gaat bemoeien.

De uitgifte was desondanks een succes, zag Thomas Kalsbeek bij OHV. Misschien wel een té groot succes. „Je ziet dat de boeken tien keer overschreven zijn, waardoor de rente daalt. Hoewel de koersen in eerste instantie boven de uitgiftekoers noteerden, zien we inmiddels over de gehele curve de obligatiekoersen nu lager staan. Dat maakt Aramco en de banken de grote winnaars. Beleggers zijn immers relatief duur uit.”

Kan de uitgifte gezien worden als een eerste aanzet voor een beursgang? Het lijkt Kalsbeek niet heel waarschijnlijk. „Als je ziet hoe eenvoudig Aramco nu geld kan lenen, is daar weinig reden voor. Bij een beursgang moeten ze nóg meer openbaren en moet Riad, hoewel het een meerderheid van de aandelen zal behouden, invloed aan andere aandeelhouders geven.”