Sociaaldemocraten winnen nipt verkiezingen Finland

Parlementsverkiezingen De rechtse regeringspartijen leden een zware nederlaag. De rechts-radicale partij De Finnen boekte winst, maar bleef net achter bij de sociaaldemocratische SDP.

Antti Rinne, leider van de sociaaldemocratische SDP, en zijn echtgenote Heta Ravolainen-Rinne vieren de nipte overwinning van zijn partij bij de Finse parlementsverkiezingen, zondagavond in Helsinki.
Antti Rinne, leider van de sociaaldemocratische SDP, en zijn echtgenote Heta Ravolainen-Rinne vieren de nipte overwinning van zijn partij bij de Finse parlementsverkiezingen, zondagavond in Helsinki. Foto Jarno Kuusinen / EPA

Voor het eerst in twintig jaar krijgt Finland zoals het er naar uitziet weer een linkse premier, Antti Rinne. Bij de parlementsverkiezingen van zondag werd zijn sociaal-democratische SDP nipt de grootste partij, met 17,7 procent van de stemmen. Dat is goed voor 40 van de 200 zetels in het parlement.

Met alle stemmen geteld volgen de rechts-radicalen van De Finnen de sociaal-democraten op de voet. Deze partij kon zondagavond rekenen op 17,5 procent van de stemmen, ofwel 39 zetels, een winst van één. De Finnen, die onder meer campagne voerden op thema’s als immigratie en de volgens hen overdreven aandacht voor klimaatverandering, blijven daarmee de tweede partij.

„Ik moet eerlijk bekennen: ik had gehoopt op een nog beter resultaat”, zei Rinne, een voormalige minister van Financiën en vakbondsleider, tijdens een toespraak tegenover aanhangers in Helsinki.

„Laten we de Finse maatschappij leiden naar houdbaar beleid op het gebied van klimaat, sociale en economische kwesties.”

Van de twee huidige centrum-rechtse regeringspartijen, de NCP en de Centrumpartij van de demissionaire premier Juha Sipilä, leed vooral de laatste een zware nederlaag, met een verwacht zetelverlies van 18. De premier gaf al vroeg op de zondagavond zijn verlies toe tegenover Finse media. De derde regeringspartij, een afsplitsing van De Finnen, lijkt te zijn gedecimeerd.

Het centrum-rechtse regeringsblok had als voornaamste doel het hervormen van het Finse sociale stelsel en de gezondheidszorg, maar is daar amper in geslaagd. Het land worstelt net als andere westerse landen met een flinke vergrijzing waardoor het sociale vangnet onbetaalbaar dreigt te worden.

Zware bezuinigingen

Maar in plaats van lof te oogsten met hervormingen, kreeg de regering vooral veel kritiek vanwege zware bezuinigingen en het verlengen van de werkweek van de meeste Finnen. Die onvrede lijkt nu zijn weerslag te hebben gevonden in de verkiezingsuitslag.

De winst van De Finnen, voorheen bekend als de Ware Finnen, werd al een aantal weken voorspeld. Vooral een aantal incidenten met migranten die jonge Finnen belaagden, heeft de partij de laatste tijd volgens politieke duiders een boost gegeven.

Ook de tweestrijd met de Groenen over de klimaatverandering lijkt De Finnen te hebben geholpen. De Groenen zelf behaalden met dat thema overigens ook een behoorlijke zetelwinst. Ze gaan van 15 naar 20.

Niet alleen in Finland, maar ook elders in Europa wordt de uitslag van de verkiezingen nauwlettend gevolgd. Het succes van De Finnen zou een vliegwiel kunnen betekenen voor andere rechts-radicale partijen tijdens de aankomende Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei. De Finnen gaan in het Europarlement onder meer samen in de fractie van de Italiaanse Lega van Matteo Salvini.

Dit bericht is zondagnacht geactualiseerd met de definitieve uitslag.