Filippijns IS-kopstuk Abu Dar gedood bij gevechten met leger

Abu Dar was de leider van de zogenoemde Maute-groep, die de Filippijnse stad Marawi in 2017 maandenlang bezette.

Filippijnse militairen tijdens een ceremonie.
Filippijnse militairen tijdens een ceremonie. Foto Rolex Dela Pena/EPA

De Filippijnse terrorist Abu Dar is vorige maand omgekomen tijdens gevechten met het regeringsleger. De minister van Defensie Delfin Lorenzana bevestigt zondag dat dit uit DNA-onderzoek is gebleken, meldt persbureau Reuters. Tijdens de gevechten kwamen nog drie andere IS-aanhangers om het leven.

Op 14 maart kwamen militanten en het leger met elkaar in gevecht in de provincie Lanao del Sur. Hierbij kwamen vier militairen en vier terroristen om. Meteen werd al vermoed dat Abu Dar onder de overledenen was, maar het duurde een maand om dit vermoeden te bevestigen.

Abu Dar was de leider van Dawla Islamya, beter bekend als de Maute-groep. De militie uit het zuiden van de Filippijnen heeft trouw gezworen aan terreurgroep Islamitische Staat. De groepering bezette de stad Marawi vijf maanden lang in 2017. Toen de regering de macht teruggreep, wist Abu Dar te vluchten.

Lees ook: Tweeduizend inwoners als één groot menselijk schild in Marawi

Opvolger van IS-emir

De terrorist wordt gezien als de opvolger van de vorig jaar overleden Isnilon Hapilon. Hapilon werd beschouwd als de „emir van IS” op de Filippijnen. Nu ook Abu Dar dood is, heeft de Maute-groep geen officiële leider meer. De minister van Defensie zegt nauw in de gaten te houden wie hem zal opvolgen.

Generaal Roberto Ancan, de leider van het eerste infanteriedivisie, spreekt zondag van een „belangrijke prestatie van de regering en de inwoners van Lanao del Sur die hebben samengewerkt om hun geliefde provincie te bevrijden van terroristen”.