Derde Europese titel voor Zonderland aan rekstok

Zonderland was in 2011 in Berlijn en 2014 in Sofia ook de beste van Europa aan de rekstok. De Rotterdamse Eythora Thorsdottir veroverde zondag zilver op vloer.

Zonderland in februari dit jaar in Melbourne tijdens de wereldbekerwedstrijden turnen.
Zonderland in februari dit jaar in Melbourne tijdens de wereldbekerwedstrijden turnen. Foto Stefan Postles/EPA

Epke Zonderland is zondag in het Poolse Szczecin voor de derde keer Europees kampioen aan de rekstok geworden. Twee dagen voor zijn 33ste verjaardag kwam de Friese specialist in de finale tot een zeldzaam hoge score van 15,266. Hij verbeterde daarmee de score van zijn laatste wereldtitel (15,100), vorig jaar in Doha.

Zonderland was in 2011 in Berlijn en 2014 in Sofia ook de beste van Europa aan de rekstok, het onderdeel waarop hij in 2012 olympisch kampioen werd en vorig jaar ook zijn derde wereldtitel greep. Bij de EK van 2018 in Glasgow moest hij genoegen nemen met zilver achter de Zwitser Oliver Hegi.

Zonderland had zich als tweede geplaatst voor de finale. In de kwalificatie zette hij een score van 14,533 neer. Alleen de Rus Artur Dalalojan scoorde hoger (14,666). Dalalojan deed het in de finale met 14,800 nog iets beter, maar hij werd daarna overtroffen door Zonderland die een fabelachtige oefening liet zien met onder meer twee geslaagde combinaties van vluchtelementen.

Eythora Thorsdottir veroverde zondag zilver op vloer. De 20-jarige Rotterdamse met IJslandse roots kwam in de finale tot een score van 13,666. Alleen Mélanie de Jesus dos Santos scoorde hoger (13,833). De 19-jarige Française was vorig jaar bij de EK in Glasgow ook al de beste op vloer. Het brons ging naar Angelina Melnikova uit Rusland, die even met beide hielen buiten de lijnen kwam en daardoor na aftrek op 13,466 eindigde. (NRC/ANP)