Annie M.G. Schmidtprijs voor het nummer ‘Die Geur’

Beste theaterlied Patrick Nederkoorn (zang), Jan Beuving (tekst) en Tom Dicke (muziek) hebben dit jaar de Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen, „gedreven door woede en rijm”.

Patrick Nederkoorn, Tom Dicke en Jan Beuving, winnaars van de Annie M.G. Schmidtprijs .
Patrick Nederkoorn, Tom Dicke en Jan Beuving, winnaars van de Annie M.G. Schmidtprijs . Foto Jaap Reedijk

Een klassiek getinte aanklacht tegen de gruwelijke geur van armoede en onrecht is zondag de winnaar geworden van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het afgelopen seizoen. Het heet Die geur en is afkomstig uit het theaterprogramma Leuker kunnen we het niet maken waarin de cabaretiers Jan Beuving en Patrick Nederkoorn de spot drijven met de Belastingdienst. Ze worden begeleid door pianist Tom Dicke, die het lied ook op muziek zette.

„Het lied is gedreven door woede en rijm”, zei Beuving na afloop. Hij schreef de tekst om Nederkoorn, die nooit eerder op het toneel iets had gezongen, aan het zingen te krijgen. Daarbij stond Jacques Brel hun als lichtend voorbeeld voor ogen.

Die geur werd door juryvoorzitter Jacques Klöters geprezen als „een lied waarin de schitterende tekst de eigen tijd onder woorden brengt, waar de muziek de inhoud optilt en de vertolking het lied vleugels geeft.”

In de door Beuving geschreven tekst beschrijft een incasso-ambtenaar hoe het ruikt in de huizen waar hij geld moet innen – geld dat er niet is. „Excellentie, het ergste is de stank”, luidt de openingszin. En verderop: „Uw land van melk en honing, excellentie / heeft huizen, penetranter dan de hel / U kent ze wel / nee, u kent ze niet / het vuile werk, daar heeft u mensen voor/ als ik, die op het doodgelopen spoor / het evangelie van het eindpunt mogen brengen…”

Luister hier het nummer ‘De Geur’.

Beuving won de prijs ook al in 2012, toen hij de tekst schreef van het door Angela Groothuizen gezongen liedje Vinkeveen.

Beuving en Nederkoorn vormen een gelegenheidsduo. Hun belastingprogramma is alleen de komende twee weken nog op tournee. Daarna keren ze alle twee terug naar hun reguliere soloprogramma. Maar eind volgend jaar gaan ze opnieuw samen optreden; dat wordt een oudejaarsconference.

Lees ook: Dit inspireerde de genomineerden voor de Annie M.G. Schmidtprijs

Die geur was een van de zes genomineerden voor de Annie M.G. Schmidtprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunstfestival. De andere vijf waren nummers uit theaterprogramma’s van Yentl & de Boer, Claudia de Breij, Mylou Frencken, Alex Klaasen en Kiki Schippers. Elke jury zegt altijd dat het moeilijk kiezen was, aldus Klöters: „Maar dit jaar was het wel héél erg moeilijk.”