Vier EU-lidstaten nemen bij Libië geredde migranten op

De 64 migranten worden verdeeld over Duitsland, Frankrijk, Portugal en Luxemburg. Eerder weigerden Malta en Italië hun toegang.

Migranten aan boord van reddingsschip Alan Kurdi.
Migranten aan boord van reddingsschip Alan Kurdi. Foto Darrin Zammit Lupi/Reuters

Ruim zestig migranten die tien dagen geleden werden gered voor de kust van Libië, zullen worden opgenomen door Duitsland, Frankrijk, Portugal en Luxemburg. Dat meldt de regering van Malta zaterdag.

De migranten konden niet terecht in Malta zelf, omdat het land het reddingsschip waarop ze zitten vorige week toestemming weigerde aan te meren. Nu heeft Malta met de vier andere EU-staten afgesproken dat het de migranten alsnog toestaat aan wal te komen. Daarna moeten zij echter wel door de andere landen worden opgenomen. Het reddingsschip, de Alan Kurdi, mag overigens nog steeds niet aanmeren, dus worden de migranten zaterdag met kleine schepen aan wal gebracht.

‘Kleinste EU-land’

Malta hekelt de houding van de Duitse hulporganisatie Sea Eye, die het reddingsschip bemant en het eiland om toegang verzocht. „Opnieuw werd het kleinste lid van de Europese Unie onnodig onder druk gezet om een ​​zaak op te lossen die noch zijn verantwoordelijkheid, noch zijn taak was”, schrijft de Maltese regering in een persverklaring. De regering droeg naar eigen zeggen bij aan een oplossing „om de situatie niet verder te laten verslechteren”, maar wil tegelijkertijd duidelijk maken dat het „deze last niet kan blijven dragen”.

Hulporganisatie Sea Eye diende de afgelopen dagen verschillende verzoeken in om aan wal te komen - niet alleen bij Malta, maar ook bij Italië. De ngo benoemde daarbij herhaaldelijk de verslechterende omstandigheden op het schip. Malta stond eerder twee migranten toe van boord te komen vanwege gezondheidsproblemen.

Europa treedt steeds harder op tegen migranten die vanuit Noord-Afrika naar Europa proberen te komen. Eind maart besloot de EU dat de Europese militaire patrouillemissie Sophia vanaf begin deze maand geen mensen meer mag oppikken op de Middellandse Zee. In de afgelopen jaren redde de Europese militaire missie tienduizenden migranten uit de Middellandse Zee.