‘Veganisme is misschien de volgende stap’

In het mandje

Normaal haalt het echtpaar Karien Panhuizen (52) en Mieke van Hulten (67) hun verse groenten op de markt, maar die hebben ze gemist. Dus staan de twee vegetariërs in de Ekoplaza met een mand vol paksoi, postelein en Chinese kool. Ze komen al 18 jaar in deze winkel, maar je hele mandje hier vullen heeft wel een nadeel. Mieke: „Het is beestachtig duur.”

Waarom dan hier winkelen?

Karien: „Omdat het allemaal biologisch is natuurlijk. Er wordt veel gif gespoten op groente. Dat is slecht voor de gezondheid.” Mieke: „We hebben ook kurkuma in het mandje, voor in de gemberthee. Verrukkelijk en gezond.”

Ik zie ook stroopwafels.

Karien: „Zónder suiker, met honing. Wil je er eentje proberen?”

Jullie lijken goed te weten wat gezond is en wat niet.

Karien: „Wij eten veel ayurvedisch, dat betekent volgens een Indiase geneeswijze. De artsen hier kijken niet naar wat je eet. Wat je wel en niet kan eten, ligt aan welk type mens je bent. Mieke: „Wij zijn verschillende types.” Karien: „Ik ben een beetje kouwelijk en verse gember verwarmt, dus dat is dan goed voor me.”

Jullie hebben Griekse yoghurt in het mandje. Geen veganistisch dieet dus?

Mieke: „Veganisme is misschien de volgende stap. Ik ben dochter van een slager, maar was al nooit zo’n vleeseter. Ik ben al 25 jaar vegetariër, voor de dieren. En het milieu.” Lachend: „We zijn nogal milieufreaks.”