Spanje pakt op verzoek VS voormalige Venezolaanse generaal op

Hugo Carvajal wordt verdacht van drugssmokkel. Hij zou echter ook een schat aan informatie over het regime van president Maduro willen delen met de VS, die om uitlevering hebben gevraagd.

Hugo Carvajal op een foto uit 2016.
Hugo Carvajal op een foto uit 2016. Foto Miguel Gutierrez/EPA

De Spaanse politie heeft vrijdag Hugo Carvajal aangehouden, een voormalige Venezolaanse generaal die gezocht wordt door de Verenigde Staten. De Amerikanen verdenken hem van drugssmokkel, aldus internationale persbureaus. Ze zien Carvajal echter mogelijk ook als potentiële bron van waardevolle informatie over de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Een Spaanse rechter besloot zaterdag dat Carvajal in de cel moet blijven terwijl het uitleveringsverzoek van de VS wordt behandeld.

Carvajal was een vertrouweling van Maduro’s voorganger Hugo Chávez. Hij stond tussen 2004 en 2008 aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst. In februari nam Carvajal openlijk afstand van Maduro. Hij verklaarde zich loyaal aan Juan Guaidó, de oppositieleider en rivaal van Maduro die zich tot interim-president van Venezuela heeft uitgeroepen.

De Amerikanen willen graag met Carvajal praten, zei een functionaris in Washington vrijdagavond tegen persbureau Reuters. De voormalige generaal zou van alles afweten van de banden tussen het Maduro-regime en terreurorganisaties als Hezbollah (in Libanon), de ELN en de FARC (in Colombia). Volgens de overheidsfunctionaris heeft Carvajal „een schat aan informatie”, die hij - zo heeft hij op Twitter verklaard - wellicht ook zou willen delen.

Lees ook dit verhaal over sloppenwijkbewoonster Paula Navas en haar zeven kinderen: Een dag overleven in Maduro’s heilstaat

Opgepakt op Aruba

Tijdens een zitting op zaterdag in Madrid maakte Carvajal bezwaar tegen zijn uitlevering. Hij vertelde dat hij Venezuela een maand geleden per boot ontvlucht is. Via de Dominicaanse Republiek is hij in Spanje beland, waar hij al familie had. Daarom wil hij ook graag in Spanje blijven, zei Carvajal volgens Reuters.

Carvajal ontkende ook schuldig te zijn aan drugshandel met de FARC, het misdrijf waarvoor de Amerikanen hem hebben laten aanhouden. De beschuldigingen achtervolgen hem al meer dan tien jaar. In 2014 werd de Venezolaan opgepakt op Aruba, toen ook op verzoek van de VS. Amper een week later kwam Carvajal weer vrij: hij was als diplomaat op het eiland, waardoor hij diplomatieke onschendbaarheid genoot. De VS waren daar „diep teleurgesteld” over.