Nieuwe leider Soedan ‘luistert naar volk’, laat gevangenen vrij

Generaal Abdel Fattah Burhan herhaalde ook de belofte van zijn voorganger dat Soedan binnen twee jaar een burgerregering zal krijgen.

Generaal Abdel Fattah Burhan zaterdag tijdens zijn toespraak op de Soedanese televisie.
Generaal Abdel Fattah Burhan zaterdag tijdens zijn toespraak op de Soedanese televisie. Foto AFP

De nieuwe leider van Soedan, generaal Abdel Fattah Burhan, lijkt een dag na zijn aantreden deels tegemoet te komen aan de eisen van protesterende Soedanezen. Zaterdag kondigde Burhan de vrijlating aan van alle gevangenen die de voorbije maanden zijn opgepakt bij betogingen tegen de vrijdag afgezette president Bashir. Ook schrapte hij de avondklok die na de coup werd ingesteld.

Burhan deed de beloftes in zijn eerste televisietoespraak. Hij zei dat hij op straat met demonstranten had gesproken en naar hun eisen luistert, aldus persbureau AP. De militair benadrukte daarnaast dat Soedan wat hem betreft een burgerregering krijgt. De overgang van militair bewind naar democratie moet binnen twee jaar plaatsvinden, aldus Burhan. Daarmee herhaalde hij de toezegging van zijn voorganger, generaal Awad Ibn Ouf, die vrijdag één dag na de coup de macht alweer moest afstaan.

Soedanese burgers protesteerden al maanden tegen het bewind van Bashir, die ze verantwoordelijk hielden voor de rampzalige economische situatie en voedseltekorten. Ook nadat het leger vrijdag de macht had gegrepen, bleven de protesten aanhouden. Soedanezen zijn bang dat de staatsgreep slechts betekent dat het ene repressieve regime het andere vervangt. Ze eisen dat de coupplegers plaatsmaken voor een democratische, door burgers geleide regering.

Lees ook: Na nieuwe coup dreigt interne machtsstrijd binnen leger Soedan

‘Korte metten’

In zijn toespraak zaterdag zei Burhan volgens de BBC dat hij “korte metten zal maken met het regime”. De overheid wordt „geherstructureerd”, aldus de generaal. Het leger is er om voor „vrede en veiligheid te zorgen”. Verder beloofde Burhan degenen te berechten die verantwoordelijk zijn voor de dood van zestien demonstranten op donderdag en vrijdag.

Met het vertrek van Ibn Ouf vrijdagavond gaf het leger voor het eerst toe aan de eisen van de betogers. Zaterdag legde ook Salah Gosh, het hoofd van de gevreesde binnenlandse veiligheidsdienst, zijn werk neer. Gosh was voorheen na Bashir de invloedrijkste persoon in Soedan.