Marco Kroon wordt vervolgd voor incidenten carnaval

Drager Militaire Willems-Orde In maart werd Marco Kroon na onder meer een kopstoot aan een agent aangehouden. Defensie heeft hem nu geschorst.

Militair Marco Kroon moet voor de rechter verschijnen vanwege incidenten tijdens carnaval in Den Bosch in maart. Ook heeft Defensie besloten de drager van de Militaire Willems-Orde te schorsen. Kroon, nu werkzaam bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, wordt vervolgd voor schennis van de eerbaarheid, belediging en eenvoudige mishandeling.

Het Openbaar Ministerie schrijft dat agenten Kroon op 3 maart ’s avonds aanspraken wegens wildplassen. Daarna zou de majoor hen „op diverse manieren onheus en op strafbare wijze hebben bejegend”. Kroon zou onder meer zijn geslachtsdeel hebben getoond en een middelvinger opgestoken. Ook zou hij een agent een kopstoot hebben gegeven.

Een Defensie-woordvoerder zegt dat Kroon „gezien de ernst van de beschuldigingen” wordt geschorst. Zolang de schorsing loopt, zal hij niet als militair aanwezig zijn bij officiële gelegenheden zoals de Dodenherdenking op 4 mei. Defensie zegt geen advocaatkosten te zullen vergoeden.

Kroon zei kort na de aanhouding op tv dat hij „enorm baalt”; het werkelijke verhaal zou anders liggen. „Het was een samenloop van omstandigheden en wordt nu opgeblazen in de media. Ik was gewoon carnaval aan het vieren, net als alle andere Brabanders.” Volgens zijn advocaat kon Kroon zich niet herinneren dat hij een agent zou hebben mishandeld.

De zaak dient bij een militaire politierechter in Arnhem, een datum is nog niet bekend. Defensie zegt afhankelijk van de uitspraak tot vervolgstappen te kunnen overgaan, maar wil op de mogelijkheden daarvoor niet vooruitlopen.

Kroon kwam eerder in het nieuws wegens zijn uitlatingen over zijn uitzending als commando in Afghanistan. In een boek schreef hij dat hij daar verkracht zou zijn en de dader vervolgens doodgeschoten zou hebben. Ook werd hij in 2011 veroordeeld voor illegaal wapenbezit.