KLM-partner staakt vluchten

Jet Airways Het noodlijdende Indiase Jet Airways houdt bijna al zijn vliegtuigen aan de grond. De verliezen zijn blijkbaar te groot geworden.

Een toestel van Jet Airways. De maatschappij kampt met schulden.
Een toestel van Jet Airways. De maatschappij kampt met schulden. Getty Images

Jet Airways schrapt tot en met maandag alle internationale vluchten. Dat bevestigde vrijdag een woordvoerder van de Indiase luchtvaartmaatschappij die in financiële problemen zit. Normaal gesproken heeft Jet dagelijks vier vluchten vanaf Schiphol. Mogelijk worden de komende dagen duizenden reizigers getroffen.

Het bedrijf wil verder geen toelichting geven waarom de vliegtuigen aan de grond blijven. „We blijven hard werken om een oplossing te vinden voor de huidige situatie.” De woordvoerder zegt per dag updates te zullen krijgen. Enkele binnenlandse vluchten zouden nog wel doorgaan.

Eerder was al duidelijk dat een groot deel van de vluchten vanaf Schiphol op vrijdag werd geannuleerd. Een vliegtuig dat al onderweg was uit Toronto via Amsterdam naar Delhi maakte de reis nog wel af. Dat is vooralsnog de laatste vlucht die Jet Airways de komende dagen door laat gaan.

Jet Airways heeft vanaf Schiphol verder verbindingen met Bangalore, Mumbai en Delhi. Het is niet duidelijk of de luchtvaartmaatschappij na maandag weer verder kan. Ook zijn er geen vluchten tussen Chennai en Parijs. Het Indiase bedrijf is een partner van Air France-KLM. Reizigers die via KLM een vlucht naar India hebben geboekt, kunnen daarom op de passagierslijst van Jet komen te staan. KLM zegt volgens persbureau ANP er alles aan te doen om gedupeerde reizigers alsnog op de plaats van bestemming te krijgen.

Aan de ketting

Eerder deze week lag al een vliegtuig van Jet Airways aan de ketting op Schiphol. Vermoedelijk werd het toestel aan de grond gehouden omdat het bedrijf schulden heeft. Het moet nog blijken of de annuleringen dit weekend een definitief einde betekenen voor de oude Indiase maatschappij. Jet kampt met een schuld van ongeveer een miljard euro. De vloot is sinds januari teruggebracht van 124 toestellen, tot zo’n 20.

De Indiase premier Modi heeft volgens Indiase televisie een spoedvergadering bijeen geroepen om over het lot van Jet te spreken, meldt persbureau Reuters. Indiase autoriteiten vrezen dat veel mensen hun baan zullen verliezen en dat ticketprijzen omhoog zullen gaan. Eerder op vrijdag trokken honderden medewerkers van de luchthaven in Mumbai naar het hoofdkantoor om duidelijkheid te krijgen over de lonen.