‘De hand van Van Gaal’ wint prijs voor beste sportboek

Het boek van NRC-journalist Hugo Logtenberg is een reconstructie van de prestaties van Oranje op het WK voetbal in 2014. „Magistraal”, aldus de jury.

Hugo Logtenberg met de Nico Scheepmaker Beker.
Hugo Logtenberg met de Nico Scheepmaker Beker. Foto Nico Scheepmaker Beker

NRC-journalist Hugo Logtenberg heeft met zijn boek De hand van Van Gaal de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de vakprijs voor het beste sportboek van 2018. Dat bleek zaterdagavond tijdens de prijsuitreiking in Rotterdam.

Het boek gaat over de prestaties van het Nederlands elftal op het WK van 2014 in Brazilië. Tegen alle verwachtingen in eindigde Oranje daar onder leiding van bondscoach Louis van Gaal op de derde plaats. Logtenberg interviewde de spelers, technische staf en Van Gaal zelf en reconstrueerde zo het verhaal achter het voetbalsucces.

Lees ook dit NRC-verhaal op basis van Logtenbergs boek: Alles ging precies zoals Louis van Gaal voorspelde

Volgens de jury, aangevoerd door oud-politicus Ad Melkert, geeft De hand van Van Gaal de lezer de indruk er zelf bij geweest te zijn:

„Bij het ontbijt. De teambespreking. De training. Voor, tijdens en na de persconferentie. Op de bank tijdens de kwartfinale! We krijgen zowel de onbuigzame als empathische kant van Van Gaal te zien. [...] Een magistrale reconstructie van de meest tot de verbeelding sprekende sportprestaties van het afgelopen decennium.”

Andere genomineerde voor de prijs waren Keessie van Jeroen Haarsma, Amsterdam 1928 van Jurryt van de Vooren, Alles rustig? van Nick Klaessens en De val van Oranje van Pieter Zwart. Eerdere wonnen onder anderen Bert Wagendorp, Auke Kok, Michel van Egmond en Wilfried de Jong de prijs, die sinds 2005 wordt uitgereikt en vernoemd is naar sportjournalist Nico Scheepmaker (1930-1990).