Britse parlementariërs roepen op Assange uit te leveren aan Zweden

In 2010 werd hij daar beschuldigd van verkrachting. De VS hebben al een uitleveringsverzoek tegen Assange uitstaan voor het hacken van geheime informatie.

Julian Assange in de arrestantenbus nadat hij afgelopen donderdag werd gearresteerd bij de ambassade van Ecuador in Londen.
Julian Assange in de arrestantenbus nadat hij afgelopen donderdag werd gearresteerd bij de ambassade van Ecuador in Londen. Foto Henry Nicholls/Reuters

Als Zweden om uitlevering verzoekt van de donderdag gearresteerde WikiLeaks-oprichter Julian Assange dan moet het Verenigd Koninkrijk „er alles aan doen” om daar gehoor aan geven. Dat stellen zeventig Britse parlementariërs in een brief aan de regering.

Assange werd donderdag gearresteerd in de ambassade van Ecuador in Londen, waar de 47-jarige Australiër jarige zich sinds 2012 verschanste omdat hij gezocht werd door de Verenigde Staten vanwege het lekken van staatsgeheimen. Ook werd hij in Zweden gezocht voor aanranding en verkrachting.

Doordat hij jarenlang in de ambassade van Ecuador woonde, liet Zweden in 2017 de aanklacht vallen. Of het Scandinavische land de zaak weer oppakt nu Assange is gearresteerd, is niet duidelijk.

Speelruimte om te kiezen

De Verenigde Staten hebben wel al een uitleveringsverzoek ingediend vanwege de vermeende betrokkenheid van Assange bij een van de grootste hacks van staatsgeheime informatie in de geschiedenis van het land. Hij zou zich toegang hebben verschaft tot een computer van het Pentagon om zo informatie over het Amerikaanse leger te verspreiden.

De zeventig Britse parlementariërs die de brief aan minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid stuurden, benadrukken echter het belang van uitlevering naar Zweden. Ze schrijven dat wat hen betreft een „krachtig signaal” afgegeven moet worden over de prioriteiten die het VK stelt in het „tackelen van seksueel geweld”. De Zweedse aanklachten tegen Assange verjaren volgend jaar.

In het geval dat het VK ook een uitleveringsverzoek krijgt van Zweden, heeft Javid volgens advocaten „enige speelruimte” om te kiezen welk verzoek prioriteit verdient, aldus persbureau AP.

Lof van Corbyn

Onder de ondertekenaars bevinden zich voornamelijk leden van Labour. Partijleider Jeremy Corbyn wil dat het VK weigert om Assange naar de VS te sturen. Na de arrestatie van Assange donderdag prees Corbyn hem voor het openbaren van de misstanden die het Amerikaanse leger beging in Irak en Afghanistan.

Een Londense rechtbank bepaalde dat de VS voor 12 juni bewijs moeten leveren voor de aanklacht tegen Assange. Als dit gebeurt, kan Assange worden uitgeleverd aan de VS.