Arts Karbaat is inderdaad donorvader van 49 kinderen

DNA Karbaat weigerde zelf jarenlang mee te werken aan een vaderschapstest. Op last van de rechtbank kwam deze er toch.

Eric Lever is militair arts, net als zijn biologische vader Jan Karbaat. Over de DNA-match zegt hij: „Ik denk dat ik wel blij ben.”
Eric Lever is militair arts, net als zijn biologische vader Jan Karbaat. Over de DNA-match zegt hij: „Ik denk dat ik wel blij ben.” Foto via Eric Lever

Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat blijkt de vader van alle 49 donorkinderen die meededen aan een DNA-verwantschapsonderzoek. De donorkinderen hoorden vrijdag de uitkomsten van het onderzoek, uitgevoerd door het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Dat meldde Stichting Donorkind vrijdag.

Karbaat overleed twee jaar geleden. Bij leven weigerde de arts herhaaldelijk mee te werken aan een vaderschapstest. In februari bepaalde de rechtbank dat de donorkinderen Karbaats DNA alsnog mochten gebruiken voor zo’n test. Omdat de zaak al speelde toen hij nog leefde, bewaarde Korbaats notaris voor DNA-sporen onder andere een gebruikte tandenborstel in een kluis.

De arts werkte decennialang in zijn eigen vruchtbaarheidskliniek, Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht, dat in 2009 werd gesloten op last van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Later verklaarde de arts dat hij sperma van verschillende mannen had gemengd en verkeerde donorpaspoorten had uitgegeven.

In 2017 werd al bekend dat Karbaat waarschijnlijk negentien kinderen had verwekt door anonieme spermadonatie. De stichting voor ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen, Fiom, vond een match tussen het DNA van deze donorkinderen en dat van een wettige zoon van Karbaat. Omdat nooit wetenschappelijk is vastgesteld of hij wel een biologische zoon van Karbaat was, wilden de donorkinderen ook nog een verwantschapsonderzoek naar de vruchtbaarheidsarts zelf.

Tot 2004 was het mogelijk om sperma te doneren en daarbij anoniem te blijven. De rechter oordeelde dat Karbaat als behandelend arts niet hetzelfde recht heeft om anoniem te blijven als reguliere donoren. Naast de 49 donorkinderen had Jan Karbaat nog 22 wel erkende kinderen.

De 49 donorkinderen reageren overwegend opgelucht. „Het is toch fijn om het zeker te weten”, zegt Martijn van Halen. „Het geeft rust. In theorie hadden we ook nog van een neef van hem kunnen zijn, ofzo.”

Eric Lever zegt: „Ik denk dat ik wel blij ben, omdat er nu duidelijkheid is. En omdat ik blij ben voor degenen die er echt mee zaten. Maar eerst laat ik het even bezinken.”