Ajax heeft weinig moeite met Excelsior: 6-2

Klaas-Jan Huntelaar scoorde een hattrick. Frenkie de Jong viel na een half uur uit, vermoedelijk met een hamstringblessure. Feyenoord won later met 2-1 van Heracles.

Klaas Jan Huntelaar scoort de 5-1 voor Ajax.
Klaas Jan Huntelaar scoort de 5-1 voor Ajax. Foto ANP

Ajax is in het eredivisie-tussendoortje tussen de twee Champions League-duels tegen Juventus nauwelijks in de problemen gekomen. In eigen huis wonnen de Amsterdammers zaterdagavond eenvoudig met 6-2 van Excelsior. Klaas-Jan Huntelaar was met drie doelpunten de belangrijkste speler voor de lijstaanvoerder. Frenkie de Jong viel geblesseerd uit.

Huntelaar was ook degene die na tien minuten de score opende. Krap een half uur later maakte Ajax er in rap tempo 3-0 van: eerst scoorde Dusan Tadic, vervolgens opnieuw Huntelaar. Nadat Mounir El Hamdaoui vlak voor rust nog iets had teruggedaan voor Excelsior, breidde Ajax in de tweede helft zijn voorsprong gestaag verder uit. Tadic tekende voor de 4-1 (60ste minuut, uit een penalty), Huntelaar voor de 5-1 (65ste minuut) en Kasper Dolberg voor de 6-1 (75ste minuut). Excelsior scoorde vlak voor tijd de 6-2.

De blessure van De Jong, aan zijn rechterhamstring, lijkt mee te vallen. Na een half uur moest De Jong, een van de bepalende spelers in het Ajax-elftal, het veld verlaten. „Ik zag hem niet lekker bewegen. En dat werd erger en erger”, zegt Ajax-trainer Erik ten Hag. „Hij vertelde dat zijn hamstring een beetje opspeelde. We stonden al met 1-0 voor en we hebben toen besloten geen risico met hem te nemen.”

Feyenoord steviger op derde plek

Later op de avond deed Feyenoord goede zaken in de strijd om de derde plaats. De Rotterdammers wonnen thuis met 2-1 van Heracles Almelo, al ging dat niet eenvoudig. Voor rust kwam Feyenoord via een goal van Steven Berghuis op 1-0. Vlak na de onderbreking maakte Jesper Drost de 1-1 voor Heracles. Na ruim een uur spelen kwam Feyenoord met tien man in het veld te staan, na een rode kaart voor Nicolai Jørgensen wegens natrappen. Vijf minuten voor tijd bracht Berghuis Feyenoord vanuit een penalty alsnog de zege.

Feyenoord nam dankzij de overwinning afstand van AZ, dat vierde staat in de competitie. De club uit Alkmaar verloor zaterdag zelf met 2-3 van ADO Den Haag. Daardoor zitten er nu vier punten tussen Feyenoord en AZ, dat een paar weken geleden nog derde stond.

Zondag ontvangt PSV, dat met Ajax knokt om de titel, De Graafschap.

Correctie (14 april 2019): In een eerdere versie van dit artikel was het verloop van de doelpunten tussen Ajax en Excelsior niet goed genoteerd. Dat is aangepast.