‘Zweedse handlanger’ van Assange gearresteerd in Ecuador

Een Zweedse softwareontwikkelaar is opgepakt voor samenzwering tegen de Ecuadoraanse regering. Hij zou nauwe banden zou hebben met WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

De Ecuadoraanse minister van Binnenlandse Zaken Maria Paula Romo.
De Ecuadoraanse minister van Binnenlandse Zaken Maria Paula Romo. Foto Cristina Vega/AFP

In de Ecuadoraanse hoofdstad Quito is donderdag iemand opgepakt die nauwe banden heeft met Julian Assange en WikiLeaks op verdenking van samenzwering tegen de Ecuadoraanse regering. Dat meldde de Ecuadoraanse minister van Binnenlandse Zaken, Maria Paula Romo, tegen persbureau AP. Volgens een bron in regeringskringen gaat het om een Zweedse softwareontwikkelaar die in Quito woont. Op het moment van arrestatie zou deze Ola Bini op het punt hebben gestaan op een vliegtuig naar Japan te stappen.

De arrestatie houdt volgens Romo verband met een poging tot afpersing van de Ecuadoraanse president Lenín Moreno. Die beschuldigt Assange er sinds begin deze maand van online privéfotos, documenten en gespreksopnamen van de president en zijn familie gehackt en gelekt te hebben. Assange ontkent dit. De Ecuadoraanse regering heeft geen bewijs geleverd dat de Australiër achter de hack zit.

VS willen Assange

Assange verbleef zes jaar, negen maanden en twintig dagen in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, uit vrees voor uitlevering aan de VS. Hij kreeg op de ambassade ‘diplomatiek asiel’. Donderdag trok Ecuador het asiel van Assange in. Daarop arresteerden de Britse autoriteiten de klokkenluider in de ambassade. Volgens de Britten heeft Assange de voorwaarden van zijn borgtocht in 2012 geschonden door intrek te nemen in de ambassade.

Volgens Ecuador heeft Assange de voorwaarden voor zijn asiel overtreden. President Moreno noemde hem donderdag een “verwend nest”. Hij zou zich in de ambassade misdragen hebben. Zijn bescherming kostte Ecuador zo’n 1 miljoen dollar per jaar (ruim 886.000 euro). “Vanaf nu letten we beter op aan wie we asiel verlenen. We verlenen alleen nog asiel aan mensen die het echt waard zijn en niet meer aan ellendige hackers die eropuit zijn regeringen te destabiliseren.”

Enkele uren na de aanhouding vroegen de Verenigde Staten de Britten om uitlevering. De VS moeten daartoe voor 12 juni bewijs leveren dat Assange achter de misdaden zit waarvan hij wordt verdacht. De vorige president van Ecuador, Rafael Correa, verleende Assange in 2012 asiel. Zijn opvolger Moreno probeerde al een tijd van de klokkenluider af te komen om de diplomatieke betrekkingen met de VS aan te halen.

Lees ook: Hoe moet het verder met Julian Assange na zijn arrestatie? Vijf vragen.