Zeker 14 doden bij bomexplosie Pakistan

Volgens Al Jazeera zijn er zeker twintig mensen gewond geraakt, van wie een deel ernstig.

Pakistaanse agenten bij de markt in Quetta waar vrijdag een bomaanslag plaatsvond.
Pakistaanse agenten bij de markt in Quetta waar vrijdag een bomaanslag plaatsvond. Foto Jamal Taraqai/EPA

In de Pakistaanse stad Quetta zijn bij een bomaanslag vrijdag zeker veertien mensen om het leven gekomen. Dat bericht persbureau AP. Volgens Al Jazeera zijn er zeker dertig mensen gewond geraakt, meerdere van hen zijn in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Het explosief ging af op een markt en zat verstopt tussen een lading aardappelen. De markt ligt vlak bij een wijk waar volgens een politiefunctionaris overwegend shi’itische Hazara’s wonen. De shi’ieten vormen een minderheid in het land en waren afgelopen jaar vaker het doelwit van aanslagen. Zeker acht doden zijn Hazara’s. De politie spreekt dan ook van een „gerichte aanval” tegen de groep. Volgens een Pakistaanse onderminister is er sprake van terreur, maar hij zei niet wie er mogelijk achter de aanval zit. De aanslag is nog niet opgeëist.

Achter eerdere bloedige bomaanslagen in Quetta zaten vaak extremistische sunnieten. Quetta is de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Baluchistan, waar separatisten vechten tegen de autoriteiten. Zij eisen meer zelfstandigheid en toegang tot het gas en olie dat in de provincie wordt gedolven.

In juli vorig jaar vond in Baluchistan een zeer heftige zelfmoordaanslag plaats naar aanloop van de verkiezingen. Zeker 128 mensen kwamen om het leven, ook de leider van de politieke partij Balochistan Awami Party werd destijds gedood.