‘Vroeger was ik zo’n container straal voorbijgelopen’

Robbert Frie wint met ‘Container Work’ de vakjuryprijs van maart, met als thema ‘Nederland werkt’.

Container Work
Container Work Robbert Frie

„Het is winter, en er is hier iemand hard aan het werk. Aan die buizen zie je dat het geen hobbyist is. Is het een industriegebied? Ondanks de guurheid en koude buiten, lijkt het binnen warm en knus.” De vakjury van de fotowedstrijd was vol lof over de winnende foto van maart, Container Work, met name ook door de fijne kleurencompositie. „Door de warme kleuren lijkt de man niet eenzaam. Het is een sprookjesachtig en surrealistisch beeld.”

„Dit is twee maanden geleden, bij m’n werk, meubelontwerpbedrijf Zuiver in Westzaan”, zegt de maker van de foto, Robbert Frie (48). „We zitten net in een nieuw pand, tegen het kanaal aan. De bouwers zijn nog druk bezig, zoals je ziet.” ’s Morgens vroeg kwam hij er aan. Kwart over zeven, om precies te zijn. Camera bij de hand, zoals elke dag zodra hij de deur uit gaat. „Zeker in de winter, dan kan je de mooiste plaatjes schieten.”

„De mannen waren al volop aan het werk. De deur van de container met gereedschap stond open; het was het enige licht dat ik in de verre omgeving zag. Mooi, met die sneeuw. Als je niet beter weet kan het net zo goed Antarctica zijn. Het was ook behoorlijk fris. Zelf had ik een dikke jas aan, maar die had deze meneer niet nodig. Het zijn bikkels hoor, die bouwvakkers.”

Productfotograaf

Dertien jaar werkt Frie inmiddels bij het meubelbedrijf. In het begin hielp hij de eigenaren met het lossen van de containers. Op een dag zag hij hoe ze in een kantoortje bezig waren met het fotograferen van de interieurspullen. Dat vond hij als amateurfotograaf interessant. „Ik vroeg of ik mocht helpen.” Het mocht. Dat was drie jaar geleden. Sinds die tijd is hij productfotograaf van Zuiver. „Ik fotografeer elk product dat bij ons binnenkomt. Daarna gaat het de catalogus in.”

Productfotografie is een vak op zich. Want hoe maak je nou een spannende foto van, zeg, een stoel? „Spannend is het woord niet”, zegt Frie. „De uitdaging is om het er zo interessant mogelijk uit te laten zien zodat het zo goed mogelijk verkoopt.” Het lastigst te fotograferen zijn producten met veel glas of chroom. „Als je niet uitkijkt zie je daar alles in terug: de bedrading, jezelf, de hele studio. Dat wil je niet. Gelukkig zijn de meeste spullen van ander materiaal gemaakt.”

Anders kijken

Sinds twee jaar volgt Frie een opleiding aan de Fotovakschool. In mei is hij klaar. „Een van de dingen die ik heb geleerd is beter en vooral anders te kijken. Zo’n container, bijvoorbeeld, was ik vroeger straal voorbijgelopen, rechtstreeks door naar binnen, naar de koffie. Nu kon ik er niet omheen.” Hij meende het tafereel zelfs te herkennen. „Ik wil me er absoluut niet mee vergelijken, maar toen ik het beeld zag, deed het me een beetje denken aan werk van de Amerikaanse fotograaf Gregory Crewdson.”

Frie kijkt graag naar werk van anderen. „Daar steek je ontzettend veel van op.” Maar het meest leert hij toch door het simpelweg zelf heel veel te doen. Wie zijn Instagramaccount bekijkt, ziet landschappen, dieren, gebouwen, sporters, foto’s met lijnenspel, schaduwen, reflectie. „Ik heb nog geen specialiteit, ik fotografeer alles wat ik mooi vind. Ik ga er ook niet naar op zoek. Het is maar net wat er op mijn pad komt.”

Net als vissen

Fotografie geeft hem een bepaalde rust. „Ik vind het heerlijk om alleen onderweg te zijn en dan wat foto’s te maken. Op het werk is het vaak al druk genoeg.” De laatste tijd is hij vooral met lichtinval bezig. „Als ik een mooie omgeving zie, met mooi licht, kan ik soms wel een uur wachten totdat er een interessant figuur voorbij komt lopen die in het plaatje past. Eigenlijk is fotografie net als vissen: het is een kwestie van net zo lang wachten tot je beet hebt.”

Frie stond al eens met een foto in een kalender van National Geographic. Een hele eer en een groot compliment, vond hij. Net als het winnen van de NRC vakjuryprijs. Maar er valt nog heel veel te leren. „Ik kan wel de allerbeste fotograaf van de wereld willen worden, maar dat gaat niet lukken. Daar zal wat water bij de wijn moeten. Ik vind het mooi om ermee bezig te blijven, om me te blijven ontwikkelen, te blijven groeien. Dan zien we wel waar het schip strandt.”

Het thema van april is: Nederland sport. Inzenden en stemmen kan tot 26 april 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.