VN: 1.500 migranten in levensgevaar in Libië

De vluchtelingen en migranten zitten vast in detentiecentra ten zuiden van Tripoli, waar sinds een week gevochten wordt.

Een vrouw in een detentiecentrum in Tripoli. De UNHCR waarschuwt dat zeker 1.500 migranten in levensgevaar verkeren.
Een vrouw in een detentiecentrum in Tripoli. De UNHCR waarschuwt dat zeker 1.500 migranten in levensgevaar verkeren. Foto Ismail Zitouny/Reuters

Zo’n 1.500 migranten die vastzitten in detentiecentra ten zuiden van Tripoli verkeren in levensgevaar vanwege het opgelaaide Libische conflict. Daarvoor waarschuwt vrijdag de commissaris van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Filippo Grandi.

Lees ook: VN kijken machteloos toe bij militieslag in Tripoli

Inmiddels zouden 9.500 mensen het geweld zijn ontvlucht. Nog eens 1.500 migranten of vluchtelingen zitten vast in detentiecentra en moeten volgens de UNHCR vrijgelaten worden. “Dit zijn mensen die in de meest kwetsbare en gevaarlijke situaties verkeren. Ze moesten conflict of vervolging in hun eigen land ontvluchten, om vervolgens opnieuw vast te zitten en omringd te worden door conflict”, stelt commissaris Grandi.

Hun levens zouden “met het uur” meer in gevaar komen. “Kort gezegd, dit is een kwestie van leven of dood”, zegt de bestuurder. Tot nu toe is het de vluchtelingenorganisatie slechts gelukt om 150 migranten uit een kamp in Ain Zara te krijgen.

Offensief Haftar

In de tussentijd gaan de gevechten rond Tripoli door. Generaal Khalida Haftar begon vorige week met een offensief om de hoofdstad in te nemen. Daar is de internationaal erkende regering gevestigd. De commandant is loyaal aan een parallelle regering in de oostelijke stad Benghazi.

Volgens de laatste telling van de VN zijn sindsdien 75 mensen om het leven gekomen. Dat ging voornamelijk om militairen of militanten, maar ook om zeventien burgers. Zo’n 320 mensen zijn gewond geraakt.