Verborgen camera’s moesten in Israël de Palestijnse kiezers afschrikken

„Sshhh... Tegen niemand zeggen. Wij waren het.” Op de verkiezingsdag voor het Israëlische parlement werden activisten van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu betrapt met verborgen camera’s. Ze zouden stiekem opnames willen maken in stembureaus waar Palestijnse Israëliërs hun stem uitbrengen. De centrale kiescommissie diende een aanklacht in bij de politie. Volgens lokale media confisqueerde de politie zo’n dertienhonderd camera’s. Na de ontdekking van de camera’s ontstond onrust in sommige stembureaus, waardoor het stemmen werd verstoord en sommige kiezers bang waren om naar het stembureau te komen.

De volgende dag publiceerde een pr-bureau een triomfantelijke post op Facebook: „Dankzij onze waarnemers in alle stembureaus zakte het percentage [Palestijns-Israëlische] stemmers onder de 50 procent, het laagste van de laatste jaren!” Met daarbij een blije foto van de twee oprichters van het bedrijf samen met Netanyahu en zijn vrouw Sara. De actie heeft Likud tienduizenden euro’s gekost.

Nadat dinsdag op sociale media filmpjes rond waren gegaan van Likud-activisten die door de politie met hun daden werden geconfronteerd, gaf Netanyahu later op de dag toe dat zijn partij achter de actie zat. Volgens de premier waren de camera’s bedoeld om eerlijke verkiezingen te garanderen. „Er zouden overal camera’s moeten zijn, niet verborgen”, aldus de premier.

De activisten namen hun camera’s echter alleen mee naar plaatsen met veel Palestijns-Israëlische inwoners.