Nieuwe Renault-topman Senard: adel zonder bling-bling

Opvolger

Jean-Dominique Senard
Jean-Dominique Senard Foto Bloomberg

De opvolger van Carlos Ghosn is in veel opzichten zijn tegenpool. De ingetogen Jean-Dominique Senard (66) is wars van bling-bling of uiterlijk vertoon. Hij is het toonbeeld van Franse courtoisie: een geboren diplomaat met een sociaal imago.

Vrijdag zat hij in Parijs voor het eerst de top van Renault-Nissan-Mitsubishi voor. Terwijl hij tot mei ook nog topman van bandengigant Michelin is, werd hij in januari aangesteld als de Renault-bestuursvoorzitter die de ontsporingen onder Ghosn moet doen vergeten. Omdat Renault nog altijd de dominante partij is, werd hij vorige maand ook de baas van de alliantie.

Voortaan zullen de besluiten in het bestuurscomité op basis van consensus genomen moeten worden, is de afspraak. Alleen Senard, zeggen bronnen bij het bedrijf, kan het onderlinge vertrouwen herstellen. Voor het eerst in 20 jaar organiseerde Senard voorafgaand aan de officiële vergadering een informeel diner met de Japanse en Franse bestuurders.

Senard groeide op in een familie van pauselijke adel. Zijn vader was onder meer hoofd protocol van president Pompidou en in 1974 als ambassadeur in Den Haag een van de gijzelaars van Carlos de Jakhals.

Lees ook over oud-topman Carlos Ghosn: Gevallen Zonnekoning slaat terug tegen Nissan-bestuur

Zoon Jean-Dominique volgde na katholieke privéscholen de zakenopleiding HEC in Parijs. Hij werkte bij multinationals Total, Saint-Gobain en Pechiney voor hij als financieel directeur bij Michelin belandde. In 2012 werd hij daar de eerste topman die niet uit de familie Michelin afkomstig was. Bij aluminiumgroep Pechiney was hij de dag nadat hij een pijnlijke herstructurering voltooid had al vertrokken. Die had hem naar eigen zeggen uitgeput.

Bij buitenbeentje Michelin, met het hoofdkantoor in provinciestad Clermont-Ferrand, moest Senard kort na zijn aantreden ook harde beslissingen nemen. Maar tegen de Franse gewoonte in heeft hij daar de vakbonden meteen bij betrokken. Dat leidde in 2015 tot baanbrekende flexibiliteitsakkoorden. In 2017 noteerde het bedrijf een historische 1,7 miljard euro winst. Hoewel hij toen recht had op salarisverhoging, zag hij daar vanaf. Nu hij, voor 450.000 euro per jaar, ook Renault leidt, heeft hij Michelin gevraagd zijn salaris te verminderen.

„Je moet duidelijk laten zien dat er een verantwoordelijk kapitalisme bestaat dat anders is dan het Angelsaksische financiële kapitalisme”, zei hij vorig jaar bij een debat. „Winst is geen doel op zich”, schreef hij met ex-vakbondsleider Nicole Notat in een rapport voor president Macron over de maatschappelijke rol van bedrijven. Sociale overwegingen en milieu komen bij kortetermijndenken in het gedrang en dat voedt volgens hem het populisme. „De graaf Jean-Dominique Senard”, concludeerde de extreem-linkse partij NPA, „heeft veel nobeler manieren dan de parvenu Ghosn.”

Correctie: Eerder stond in de titel dat Senard Nissan-topman is. Dit is aangepast.