Ruim honderd arrestaties bij grootschalige protesten Algerije

Ook na het aftreden van president Bouteflika gaan Algerijnen de straat op. Ze eisen meer democratie en een ander politiek systeem.

Algerijnse demonstranten raken vrijdag slaags met de politie en bestormen een politiewagen.
Algerijnse demonstranten raken vrijdag slaags met de politie en bestormen een politiewagen. Foto Ryad Kramdi/AFP

De Algerijnse politie heeft vrijdag in de hoofdstad Algiers meer dan honderd mensen gearresteerd bij grootschalige protesten. De demonstranten zouden flessen en stenen naar de veiligheidsdiensten hebben gegooid, die op hun beurt traangas en waterkanonnen inzetten. Volgens de politie raakten 27 agenten gewond. Dat meldt persbureau Reuters.

Honderdduizenden mengen gingen vrijdag de straat op om te demonstreren tegen het Algerijnse regime. Het is niet bekend hoeveel demonstranten gewond zijn geraakt. De protesten houden al wekenlang aan. Onder druk van de aanhoudende betogingen trad de 82-jarige president Bouteflika vorige week dinsdag af. De interim-regering heeft aangekondigd dat op 4 juli presidentsverkiezingen worden gehouden.

Lees ook: Het leger brengt nog geen democratie

Verandering

Hoewel het vertrek Bouteflika een grote overwinning betekende voor de demonstranten, is het voor veel mensen niet genoeg. De betogers willen ook een verandering van het politieke systeem en meer democratie. Ze eisen ook het aftreden van de legerleider en senaatvoorzitter Abdelkader Bensalah die als staatshoofd optreedt tot een nieuwe president is gekozen.

In het Noord-Afrikaanse land, met zo’n 42 miljoen inwoners, verrijkt een kleine elite van politici, zakenlieden en hoge militairen zich met de grote olie-inkomsten. Op 22 februari werden de eerste demonstraties tegen Bouteflika en zijn regime gehouden. Bouteflika, die in 1999 werd verkozen tot president, had in 2013 een beroerte gekregen en liet zich zelden in het openbaar zien. Eind maart liet de stafchef van het leger weten dat een grondwettelijk proces moest worden gestart om de president af te zetten.