Duitse politie pakt vier Nederlanders op vanwege plofkraken

De verdachten, tussen de 19 en 22 jaar oud, zouden acht kraken hebben gepleegd. Twee van de mannen werden vrijdagochtend op heterdaad betrapt in een bankfiliaal.

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto iStock

Vier mannen uit Nederland zijn vrijdag opgepakt voor een reeks plofkraken in Duitsland. Dat melden de politie en het openbaar ministerie van Noordrijn-Westfalen. Twee van de mannen werden op heterdaad betrapt toen ze een bankgebouw in Heiligenhaus, een dorp in het Ruhrgebied, waren binnengedrongen. De twee andere verdachten wachtten hen in de buurt op.

De vier arrestanten zijn mannen tussen de 19 en 22 jaar oud. Het OM in Düsseldorf verdenkt hen van het plegen van acht plofkraken in het gebied. De Duitse politie laat weten dat in Nederland de woningen van de verdachten worden doorzocht. Het is nog niet bekend waar in Nederland die huiszoekingen hebben plaatsgevonden.

Nederlands-Duits onderzoek

De vier verdachten reisden vanuit Nederland naar het Ruhrgebied. Daar bleven twee handlangers achter in een fastfoodrestaurant in Ratingen. De twee anderen trokken per scooter naar Heiligenhaus, waar ze met een hamer de voordeur van een filiaal van de Commerzbank sloopten. Zij werden daarop opgepakt door de politie.

De vier Nederlanders worden waarschijnlijk zaterdag voorgeleid. Volgens het persbericht was de arrestatie het resultaat van een „intensief onderzoek”, dat de Duitse en Nederlandse autoriteiten al geruime tijd voerden. De betrokken politie-eenheden hielden de groep inbrekers al in de avond voor de arrestatie in de gaten, onder meer met een politiehelikopter.,