Nederlandse film ‘De Dirigent’ aan China en Zuid-Korea verkocht

Film Ruim 140.000 Nederlanders zagen de film over een vrouwelijke orkestleider ‘De Dirigent’ al. Nu gaat de film van regisseur Maria Peters naar China.

Christanne de Bruijn speelt dirigent Antonia Brico in de film ‘De Dirigent’
Christanne de Bruijn speelt dirigent Antonia Brico in de film ‘De Dirigent’

De Nederlandse film De Dirigent van regisseur Maria Peters is verkocht aan China. Ook Taiwan en Zuid-Korea hebben de film aangekocht en eerder werd al een deal gesloten met Japanse bioscopen. Dat meldt het ANP.

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de uit Nederland afkomstige Antonia Brico. Eind jaren twintig van de vorige eeuw was zij de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die succesvol grote symfonie-orkesten dirigeerde.

De titelrol wordt gespeeld door Christanne de Bruijn. Daarnaast zijn onder meer Raymond Thiry, Annet Malherbe en Gijs Scholten van Aschat in de film te zien. De Dirigent draait al 24 weken onafgebroken in de Nederlandse bioscopen en heeft al meer dan 140.000 bezoekers getrokken.

Eind vorig jaar werd de film al bekroond met een Gouden Film op het Nederlands Filmfestival, omdat het de grens van 100.000 bezoekers had gepasseerd.

‘Grootste compliment’

Schrijfster en regisseur van de film Maria Peters toonde zich in een reactie in de Telegraaf erg opgetogen: „Dat de film waar je zo hard aan gewerkt hebt, overal gezien en gewaardeerd wordt, is het grootste compliment dat je kunt krijgen.”

Daniëlle Raaphorst van Incredible Films die de film aan China verkocht, zei in de krant De Dirigent ook op het filmfestival in Cannes aan andere buitenlandse kopers te willen tonen.

De verkoop aan China van De Dirigent volgt op een ander Nederlands filmsucces in dat land: eerder werd Dick Maas’ horrorfilm Prooi door Raaphorst aan de Chinese distributeur Star Alliance Movies verkocht. Al meer dan een miljoen Chinezen zagen die film. In Nederland trok de film 30.000 bezoekers. Ook de film Het Leven is Vurrukkuluk werd al aan een Chinese distributeur verkocht.