Marco Kroon vervolgd en geschorst voor incidenten carnaval

De militair werd tijdens carnaval in Den Bosch aangehouden nadat hij onder meer een agent een kopstoot had gegeven. Defensie heeft besloten de militair te schorsen.

Marcel Kroon tijdens een herdenking in Roermond. De militair wordt vervolgd voor incidenten tijdens carnaval.
Marcel Kroon tijdens een herdenking in Roermond. De militair wordt vervolgd voor incidenten tijdens carnaval. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Militair Marco Kroon moet voor de rechter verschijnen vanwege meerdere incidenten tijdens carnaval in Den Bosch in maart. Ook heeft Defensie besloten de drager van de Militaire Willems-Orde te schorsen. Kroon - momenteel werkzaam bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht - wordt vervolgd voor schennis van de eerbaarheid, belediging en eenvoudige mishandeling.

Het Openbaar Ministerie schrijft dat agenten Kroon de avond van 3 maart aanspraken vanwege wildplassen. Vervolgens zou de majoor hen “op diverse manieren onheus en op strafbare wijze hebben bejegend”. Kroon zou onder meer zijn geslachtsdeel hebben getoond en een middelvinger hebben opgestoken. Ook zou hij een agent een kopstoot hebben gegeven.

Een woordvoerder van Defensie zegt dat Kroon “gezien de ernst van de beschuldigingen” wordt geschorst. Zolang de schorsing loopt, zal hij niet als militair aanwezig zijn bij officiële gelegenheden zoals de dodenherdenking op 4 mei. Defensie zegt verder geen advocaatkosten te zullen vergoeden.

‘Samenloop van omstandigheden’

Kroon zei kort na de aanhouding al op tv dat hij “enorm baalt”, het werkelijke verhaal zou echter anders liggen. “Het was een samenloop van omstandigheden en wordt nu opgeblazen in de media. Ik was gewoon carnaval aan het vieren, net als alle andere Brabanders”, zei hij toen. Volgens zijn advocaat kon Kroon zich niet herinneren dat hij een agent zou hebben mishandeld.

De zaak dient bij een militaire politierechter in Arnhem, een datum is nog niet bekend. Defensie zegt afhankelijk van de uitspraak tot vervolgstappen te kunnen overgaan. “Wat die mogelijkheden zijn, daar wil ik niet op vooruit lopen”, aldus de woordvoerder.

Afghanistan

Kroon kwam herhaaldelijk in het nieuws vanwege zijn openbaringen over zijn uitzending als commando in Afghanistan. De militair ontving in 2009 de Militaire Willems-Orde voor zijn daar getoonde moed. In een boek schreef hij dat hij tijdens de uitzending verkracht zou zijn en de dader vervolgens doodgeschoten zou hebben. Ook werd hij in 2011 veroordeeld voor illegaal wapenbezit.

Correctie (12 april 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Marco Kroon werkzaam is bij de Inspecteur der Krijgsmacht. Dat moet Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht zijn.