Likud wint verkiezingen Israël met één zetel verschil

Uit de definitieve telling blijkt dat de partij van premier Benjamin Netanyahu 36 zetels haalde. De oppositiepartij Blauw en Wit kreeg er 35.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara toen op verkiezingsavond de goede resultaten voor Likud duidelijk werden.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara toen op verkiezingsavond de goede resultaten voor Likud duidelijk werden. Foto Jack Guez/AFP

De Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de parlementsverkiezingen van dinsdag gewonnen met één zetel meer dan de nummer twee. Dat is duidelijk geworden nu de stemmen definitief zijn geteld. Zo bericht persbureau AP vrijdag. De regeringspartij behaalde 36 zetels, de nieuwe centrum-rechtse oppositiepartij Kahol Lavan (Blauw en Wit) 35.

Deze verkiezingsuitslag betekent dat Netanyahu voor de vijfde keer premier van Israël wordt. Met haar traditionele bondgenoten in de ultraorthodoxe en nationalistische hoek heeft Likud een meerderheid van 65 zetels in de 120 zetels tellende Knesset.

De twee grootste partijen waren in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Dinsdag eisten beide partijen de overwinning op, nog voordat alle stemmen geteld waren. Woensdagavond erkende de oppositie al te hebben verloren.

Tegen Netanyahu lopen drie corruptiezaken. Hoewel de procureur-generaal al in februari heeft aangekondigd Netanyahu te willen vervolgen, ligt er nog geen formele aanklacht. Wordt hij aangeklaagd, dan zou dat de eerste keer zijn dat een zittende premier voor de strafrechter komt te staan. Tegenstanders vrezen dat de premier zijn hernieuwde premierschap zal gebruiken om onder vervolging uit te komen.