Kom competent over, draag je scheiding links. Of niet?

Ophef Iedere week bespreekt de redactie wetenschap hier ophef in de wetenschap. Vandaag: haarscheidingstheorie.

De scheiding van Clark Kent springt spontaan naar links zodra hij Superman wordt.
De scheiding van Clark Kent springt spontaan naar links zodra hij Superman wordt.

Fans van bizar onderzoek, opgelet! Social Psychological and Personality Science publiceerde onlangs een artikel over de vraag waar je een scheiding in het haar het best kunt dragen, links of rechts. Het antwoord, na drie experimenten met in totaal 3.819 deelnemers: het maakt niet uit.

We keken nog even goed naar de publicatiedatum: nee, geen aprilgrap. Het artikel staat wel in het aprilnummer van het blad, maar blijkt al meer dan een jaar online te staan: sinds 23 maart 2018, dus al ruim een week voor 1 april vorig jaar. Excuses, lezer, dat we dat niet eerder hadden gezien. Al die informatie waar u, en wij, al een jaar goede sier mee hadden kunnen maken op feesten en partijen!

Sullige journalist

Wist u, bijvoorbeeld, dat Christopher Reeve in de film Superman uit 1978 de scheiding in zijn haar aan de rechterkant draagt als hij de sullige journalist Clark Kent speelt, maar dat die scheiding spontaan naar links springt als Reeve zich tot Superman heeft omgekleed? Wist u dat de Amerikaanse president Jimmy Carter het jaar ná die film zijn scheiding van de rechterkant naar de linkerkant verschoof? En wist u dat bladen en modesites soms adviseren om een scheiding links te dragen om competent en mannelijk over te komen en rechts om warm en vrouwelijk te lijken? Op een site gewijd aan de Hair Part Theory (‘haarscheidingstheorie’) is de heen en weer springende scheiding van Hillary Clinton in dit verband besproken. De theorie kwam zelfs in een aflevering van de populair-wetenschappelijke podcast Radio Lab aan bod. Het zou te maken hebben met de grotere expressiviteit van de linkerhelft van het gezicht.

Maar óf de scheidingskant beïnvloedt hoe iemand overkomt, was nog nooit getest. Enter Jeremy Frimer van de Universiteit van Winnipeg. Hij spiegelde het kapsel op foto’s van mannen en vrouwen. Hoe aantrekkelijk, warm, competent, mannelijk was iemand met de scheiding links? En rechts? Wat oogde beter?

Tegen de vleug in

Het maakte niks uit. De helft van de deelnemers had geen voorkeur, een kwart vond links, een kwart rechts. Voor zichzelf heeft tweederde van de mensen wel een voorkeurskant – even vaak links als rechts.

Dus de theorie is een mythe? Ho ho. Of je anders overkomt als je je scheiding aan de andere kant gaat dragen, tegen de eerdere vleug in, is niet onderzocht, schrijft Frimer. Hij gebruikte trouwens maar zes modellen: witte mensen, op zwartwitfoto’s. Niet echt breed generaliseerbaar, dus. Misschien is de theorie een mythe – maar misschien ook niet.