Kim Jong-un stelt nieuwe premier aan, verstevigt grip op Noord-Korea

Premierwissels komen zelden voor in Noord-Korea. De vorige staatsman was sinds 1998 in functie.

Specialisten zien de besluiten als een poging van de Noord-Koreaanse leider om zijn grip op het land verder te verstevigen.
Specialisten zien de besluiten als een poging van de Noord-Koreaanse leider om zijn grip op het land verder te verstevigen. Foto KCNA

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft met een serie besluiten de leiding van Noord-Korea verder naar zijn hand gezet. Zo stelde Kim afgelopen week een nieuwe premier aan. Dat schrijft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. Ook werd Kim opnieuw uitgeroepen tot hoofd van de Commissie voor Staatszaken van de Democratische Volksrepubliek Korea, zijn belangrijkste functie.

Voor het eerst sinds 1998 krijgt Noord-Korea een nieuwe premier, Choe Ryong-hae. Hij vervangt de 91-jarige Kim Yong-nam, die nog onder Kims vader Kim Jong-il diende.

Met de aankondiging van de wissel werd ook ander nieuws naar buiten gebracht. Er werd een nieuwe eerste minister van Buitenlandse Zaken benoemd en Kim werd dus opnieuw aangewezen als Hoofd van de Commissie voor Staatszaken. Dat laatste besluit komt niet als verrassing.

Nieuwe titel voor Kim

Ook kreeg de Noord-Koreaanse leider een nieuwe titel, hij is sinds vrijdag officieel „de opperste volksvertegenwoordiger van Korea”. In februari werd de titel per decreet in het leven geroepen, maar vrijdag werd deze voor het eerst door het regime gebruikt.

De Noord-Koreaanse lezing van de besluiten luidt dat het gaat om „gebeurtenissen van grote politieke betekenis” die Korea tot een staat omvormen die „voor altijd onder leiding van Kim Jong-un en Kim Jong-il zal staan”. Specialisten zien de herschikking als een manier van de Noord-Koreaanse leider om zijn grip op het land te verstevigen. „De overgang naar het regime van Kim Jong-un is hiermee voltooid”, aldus de in Washington gevestigde expert Michael Madden tegenover persbureau Reuters.

Nieuw diplomatiek team

De herschikking kan ook worden gezien als een poging een nieuw diplomatiek team samen te stellen dat onderhandelingen met de Verenigde Staten moet aangaan, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

In Hanoi konden Trump en Kim het in februari niet eens worden over het nucleaire programma van Noord-Korea en het terugschroeven van de economische sancties vanuit Washington. De Amerikaanse president sluit een derde top met Kim niet uit, zo werd donderdag bekend.

De Chinese president Xi Jinping bracht naar aanleiding van de ‘herbenoeming’ zijn felicitaties over aan Kim. Hij stelde daarbij dat hij de vriendschap tussen zijn land en Noord-Korea zeer waardeert.