Justitie eist vier jaar in hoger beroep voor dodelijke straatrace

De 56-jarige Walter van W. was betrokken bij een straatrace waarbij een 19-jarige vrouw om het leven kwam. Van W. reed roekeloos, zegt het Openbaar Ministerie.

Bloemen op de plek langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk waar het 19-jarige slachtoffer werd doodgereden
Bloemen op de plek langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk waar het 19-jarige slachtoffer werd doodgereden Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Justitie wil dat de 56-jarige Walter van W. in hoger beroep wordt veroordeeld tot vier jaar cel voor zijn aandeel in een fatale straatrace in Loosdrecht drie jaar geleden. Daarbij kwam de 19-jarige Fleur Balkestein om het leven. In 2017 werd Van W. veroordeeld tot vier jaar cel, maar hij ging in hoger beroep.

In eerste aanleg had het Openbaar Ministerie vijf jaar tegen de man geëist. Nu opnieuw naar de zaak is gekeken, valt de eis een jaar lager uit. Niet alleen Van W. wilde in hoger beroep, ook justitie besloot daartoe. Van W. reed op hoge snelheid met zijn 35-jarige zoon achter hem aan.

Justitie vindt dan ook dat Casper van W. medeverantwoordelijk moet worden gehouden voor het ongeval en eist een celstraf van een jaar tegen hem vanwege medeplichtigheid aan roekeloos rijgedrag. In eerste aanleg was die eis nog drie jaar cel. Casper van W. werd uiteindelijk door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur voor het veroorzaken van gevaar op de weg. Ook wil het OM dat beiden een rijverbod krijgen, van respectievelijk vijf en drie jaar.

Snelheden tot 160 kilometer per uur

De twee ontkenden aanvankelijk dat ze in maart 2016 aan het racen waren, maar volgens getuigen haalden zij in een Mini en een Porsche snelheden tot 160 kilometer per uur op een weg waar maar vijftig kilometer per uur gereden mocht worden. Op de Nieuw-Loosdrechtsedijk botste Walter van W. met zijn Porsche tegen de auto van het slachtoffer, die uit een uitrit kwam. Twee weken na het ongeluk overleed Balkestein aan haar verwondingen.

De twee reden bumper aan bumper. Ook bleek Van W. met twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol op achter het stuur te hebben gezeten. Het OM neemt het vader en zoon zeer kwalijk dat ze „roekeloos” hebben gereden en „bewust alle verkeersveiligheidsregels aan de laars hebben gelapt”.

Piloot bij Transavia

Na de veroordeling in 2017 dienden vader en zoon een via hun advocaat een verzoek in voor een onderzoek naar het rijgedrag van de 19-jarige. Het tweetal wilde weten of Balkestein alcohol in haar bloed had op de bewuste avond, tot grote schok van de nabestaanden. Het gerechtshof zag geen aanleiding voor een onderzoek. Vrijdag lieten de twee weten de verantwoordelijkheid voor het ongeval op zich te nemen, maar justitie ziet die verklaring als een poging een lagere straf te krijgen.

Ook bij Transavia kreeg de zaak een vervolg. Casper van W. was piloot bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf zette hem na de veroordeling op non-actief en wilde hem ontslaan. Dat mocht van de rechtbank niet omdat de veroordeling een overtreding betrof en geen misdrijf.