Jet Airways annuleert alle internationale vluchten

Tot en met maandag zullen vluchten van en naar India niet meer doorgaan. De maatschappij kampt al langer met financiële problemen.

Jet Airways schorst de komende dagen alle internationale vluchten.
Jet Airways schorst de komende dagen alle internationale vluchten. Foto iStock

Jet Airways schrapt tot en met maandag alle internationale vluchten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Indiase luchtvaartmaatschappij dat in financiële problemen zit. Normaal gesproken heeft Jet dagelijks vier verbindingen vanaf Schiphol. Mogelijk worden de komende dagen duizenden reizigers getroffen.

Het bedrijf wil verder geen toelichting geven waarom de kisten aan de grond blijven. „We blijven hard werken om een oplossing te vinden voor de huidige situatie.” De woordvoerder zegt per dag updates te zullen krijgen. Enkele binnenlandse vluchten zouden nog wel doorgaan.

Eerder was al duidelijk dat een groot deel van de vluchten vanaf Schiphol op vrijdag werd geannuleerd. Een vliegtuig dat al onderweg was uit Toronto via Amsterdam naar Delhi maakt de reis nog wel af. Dat is vooralsnog de laatste vlucht die Jet Airways de komende dagen door laat gaan.

Partner KLM

Jet Airways heeft vanaf Schiphol verder verbindingen met Bangalore, Mumbai en Delhi. Het is niet duidelijk of de luchtvaartmaatschappij na maandag weer verder kan. Ook zijn er geen vluchten tussen Chennai en Parijs.

Het Indiase bedrijf is een partner van Air France-KLM. Reizigers die via KLM een vlucht naar India hebben geboekt, kunnen daarom op de passagierslijst van Jet komen te staan. KLM zegt volgens persbureau ANP er alles aan te doen om gedupeerde reizigers alsnog op de plaats van bestemming te krijgen.

Eerder deze week lag een vliegtuig van Jet Airways aan de ketting op Schiphol. Vermoedelijk werd het toestel aan de grond gehouden omdat het bedrijf schulden heeft openstaan.

Spoedvergadering

Het moet blijken of de annuleringen dit weekend een definitief einde betekenen voor de oude Indiase maatschappij. Jet kampt met een schuld van ongeveer een miljard euro. De vloot is sinds januari teruggebracht van 124 toestellen, tot zo’n 20.

De Indiase premier Modi heeft volgens Indiase televisie een spoedvergadering bijeen geroepen om over het lot van Jet te spreken, meldt persbureau Reuters. Indiase autoriteiten vrezen dat veel mensen hun baan zullen verliezen en dat ticketprijzen omhoog zullen gaan.