Recensie

Internetfenomeen Donnie heeft ook als rapper charisma op het podium

Recensie Op sociale media is Donnie een hype. Nu staat hij ook als rapper op het podium, in zijn clubtour ‘Donnie Gaat Kwijt’. Met lollige raps, funky beats en een cover van Frans Bauer claimt de artiest een plek in het hiphoplandschap.

Rapper Donnie
Rapper Donnie Foto Andreas Terlaak

De Nederlandelijke Post Malone, Koning Toto, Celine Dionnie, Leipie van het Plein, Maradonnie en Young Kermit. Donald Scloszkie meette zich de afgelopen jaren net zoveel aliassen aan als dat hij hypes creëerde. Op het podium staat hij als rapper Donnie. Na het verschijnen van zijn album Door Het Licht trekt hij nu langs de popzalen met de bijbehorende clubtour ‘Donnie Gaat Kwijt’.

Rapper Donnie

Foto Andreas Terlaak

Wie hem volgt op sociale media weet dat Donnie niet zomaar een rapper is. En dat hij geen hypes volgt, maar zelf maakt. Zijn liefde voor bamischijven, designerkleding en Raymond van Barneveld uit hij met grappige plaatjes op Instagram. De dartslegende nam zelfs een nummer met hem op. Donnie doopte een futuristisch uitziend zonnebrilletje tot ‘Snelle Planga’ en melkte wat begon als een grap helemaal uit met een gelijknamig liedje en een eigen zonnebrillenlijn.

Je kunt er donder op zeggen dat bij een show van Donnie altijd onverwachte dingen gebeuren. Tijdens zijn hit over de zonnebrillen wandelt hij door het publiek en klimt hij op de bar achter in de zaal. Net daarvoor krijgt hij een telefoon die in opnamestand staat aangereikt en schudt hij zo wat ter plekke verzonnen raps uit zijn mouw.

De geplande setlist zit vol pompende trap, electro en traditionele hiphopdrums, vaak uit de koker van De Jeugd Van Tegenwoordig-producer Bas Bron. Daardoor zijn de instrumentaties stuk voor stuk gedoopt in een sausje van funk en house. Het publiek wordt getrakteerd op scherpe referenties naar Manke Nelis, Ruud Lubbers, Wubbo Ockels en Rasti Rostelli. En net als je denkt dat het niet gekker kan, komt vriend Joost nog langs en heeft hij nog een verbastering van Frans Bauers grootste hit: ‘Heb Je Jonko Voor Mij?’ De raps schieten alle kanten op, maar Donnie klinkt gefocust en uiterst verstaanbaar.

De koning van de memes kan het ook zonder viraliteit op internet. Geef hem een microfoon en een publiek en zijn charisma doet de rest.