Generaal: binnen twee jaar verkiezingen, Bashir vervolgd in Soedan

De militaire raad die sinds donderdag aan de macht is nadat president Omar al-Bashir werd afgezet, belooft binnen twee jaar verkiezingen voor een burgerregering uit te schrijven.

Luitenant-generaal Omar Zein al-Abideen (rechts), het hoofd van de nieuwe Soedanese militaire raad, spreekt journalisten toe op een persconferentie vrijdag.
Luitenant-generaal Omar Zein al-Abideen (rechts), het hoofd van de nieuwe Soedanese militaire raad, spreekt journalisten toe op een persconferentie vrijdag. Foto Ashraf Shazly/AFP

Het Soedanese leger heeft vrijdag toegezegd binnen twee jaar verkiezingen te organiseren om een burgerregering te vormen. In een verklaring van de militaire raad, die het sinds de afzetting van president Omar al-Bashir donderdag voor het zeggen geeft in het Afrikaanse land, zei luitenant-generaal Omar Zein al-Abideen dat de machtsovername “geen coup” was en het leger niet uit is op macht. Dat meldt persbureau AP.

De belangrijkste protestgroep van het land, de SPA, vreest echter dat de legertop “niet in staat is om voor verandering te zorgen”. De groep eist dat de macht onmiddellijk wordt overgedragen aan een “transnationale burgerregering”. Abideen zegt dat de legertop zich niet zal mengen in de vorming van de burgerregering; wel blijven defensie en binnenlandse zaken onder leiding van de militaire raad.

Lees ook: De meeste mensen voelen zich donderdag voor de gek gehouden door het Soedanese regime

President wordt in Soedan vervolgd

Ook verkondigde de militaire raad dat zij Bashir, die bijna dertig jaar aan de macht was, in eigen land wil vervolgen en niet zal uitleveren aan het buitenland. Het Internationaal Strafhof vaardigde in 2009 een arrestatiebevel uit tegen Bashir omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide bij de oorlog in Darfur. Vervolging in eigen land zou volgens de legertop “de wens van het volk” zijn.

In het gewapende conflict in Darfur zijn zo’n 300.000 mensen gedood en 2,7 miljoen Soedanezen uit hun huizen verdreven door de door Bashir gesteunde milities.

In februari riep president Bashir de noodtoestand uit vanwege de onrust in het land. De protesten bereikten vorige week een hoogtepunt. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn bij gevechten tussen demonstranten en politie zeker zeventig mensen omgekomen.