Fusie ThyssenKrupp

Tata Steel Nederland tegen afstoten Belgische dochter

De directie van Tata Steel Nederland steunt het verzet van de ondernemingsraad van de staalproducent tegen het afstoten van het Belgische onderdeel Segal. De verkoop van deze zogeheten verzinklijn past in het kader van de fusie met ThyssenKrupp.

Eerder had ook de Europese ondernemingsraad zich al tegen het plan uitgesproken. Aanleiding tot het verzet is het voorstel van de Europese tak van Tata Steel om onder meer Segal te verkopen en zo aan de bezwaren van de Europese Commissie tegemoet te komen. Brussel moet nog groen licht geven voor de staalfusie.

De directie van het Nederlandse onderdeel meldde donderdag dat Segal „volledig onderdeel is van de geïntegreerde waardeketen van Tata Steel in IJmuiden”. In de praktijk bewerkt het bij Luik gelegen dochterbedrijf 500.000 ton staal dat vanuit IJmuiden wordt aangeleverd.

Segal bedient met zijn verzinkte producten de automobielsector die voor Tata Steel van cruciaal belang is vanwege de hoge toegevoegde waarde van de producten. Ook in IJmuiden worden producten verzinkt, maar daar is geen capaciteit over om de Belgische verzinklijn over te nemen. Meer dan een derde van het Tata-staal dat naar de autosector gaat, wordt bij Segal bewerkt.

Met het voorstel van de Europese tak van Tata Steel schendt het Indiase moederbedrijf volgens de directie in IJmuiden eerdere beloftes over het behoud van strategisch belangrijke activiteiten die voor het aangaan van de fusie zijn gemaakt. De directie in Nederland zegt ervan uit te gaan „dat deze afspraken worden nagekomen”.

De ondernemingsraad, die niet vooraf was betrokken bij het voorstel, zegt zich te beraden op stappen om de verkoop van Segal te voorkomen. (NRC)