In beeld

Dit zijn de winnaars van de NRC Fotowedstrijd van maart

Robbert Frie wint met ‘Container Work’ de vakjuryprijs van maart, met als thema ‘Nederland werkt’. De vakjury van de fotowedstrijd was vol lof over de winnende foto van maart, met name ook door de fijne kleurencompositie. „Door de warme kleuren lijkt de man niet eenzaam. Het is een sprookjesachtig en surrealistisch beeld.” We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
Container work - "Het is winter, en iemand blijft 's avonds hard doorwerken. Het lijkt een industriegebied en aan die buizen zie je dat het geen hobbyist is. Ondanks de guurheid en koud buiten, lijkt het warm en knus binnen. De man lijkt niet eenzaam door de warme kleuren, de kleurencompositie van de foto is erg fijn. Het is een sprookjesachtig en surrealistisch beeld."
Robbert Frie
2. Nieuwe schoenen van de hoefsmid - "Dit blijft mensenwerk, echt ouderwetse ambacht. Het paard is op het beste moment vastgelegd, hij maakt contact. Die rook en het tegenlicht maken de foto zo mooi. De rook valt mooi om het paard heen."
Ireen
3. Instagram influencers aan het werk (uit de serie 'do it for the gram'). - "Over deze foto is veel gediscussierd. Het geeft de rommelige realiteit van het beeld rondom de perfect instagramfoto weer. Het is een nieuwe vorm van werken, een ander soort beroep. De influencer die een kleine perfecte wereld schept. Een foto maak je tegenwoordig met een mobiel. Het is een drieledige foto: de zorgvuldige gecreerde wereld, de behind the scenes en het dagelijkse slordige leven."
Bo Borkus
4. Zuidas Amsterdam - "Een mooi abstract beeld. Iedereen op het beeld is alleen met zijn eigen beeldscherm. Het geeft een beklemmend gevoel, het lijkt bijna een gevangenis. Het pand lijkt oneindig groot."
Roelof
5. Nederland werkt, deel 1. - "Een mooi, grafisch beeld met die lijnen. Een goede compositie Het licht valt mooi, het lijkt daardoor bijna een kunstschilderij. Dit is werk in wording, rechtsboven zijn ze hem nog de akker aan het trekken."
Dave Strijker
6. Metaal - "Dit is ouderwets handwerk, met een koptelefoon tegen het lawaai en met een veiligheidsbril. Je voelt de hitte. De foto is mooi belicht en heeft een mooie beeldrijm van de circkels."
Martine
7. Pauza - "Jammer dat de foto onscherp is, maar je vraagt je wel af wat hier aan de hand is. Waar werkt deze man? Bij een slachterij? Hij lijkt het wel zwaar te hebben."
Jeu Plastique
8. Nederland werkt aan muziek - "Mooi om te zien dat oud ambachtwerk aan jongere generaties doorgegeven wordt. Het begin en het einde van het werk in één beeld. Het begint met een blok hout en eindigt met een mooi instrument."
René
9. Looppauze - "Een mooie structuur van de muren en de straat. Je ziet duidelijk dat het een kantooromgeving is. Het is een filmisch beeld. Aan de kleding lijk je aan haar te kunnen zien dat ze aan het werk is."
Coert Eckhardt
10. De ochtend na carnaval - "Leuk om te zien dat er ook een foto met humor bij zit! Dit is Nederland op zijn kleinst. Je kunt echt zien wat hij al gedaan heeft! We vragen ons af hoe lang hij al bezig is. Dit is een foto van een man die zijn werk bloedserieus neemt."
Inge van der Heijden
Winnaar van de publieksprijs.
Angie Timmer