Denemarken doet aangifte tegen EY en KPMG in witwasaffaire

De accountancybedrijven controleerden de boeken van Danske Bank, die internationaal onder vuur ligt vanwege mogelijke betrokkenheid bij witwaspraktijken.

De Deense overheid verdenkt EY en KPMG van witwaspraktijken.
De Deense overheid verdenkt EY en KPMG van witwaspraktijken. Foto Lex van Lieshout/ANP

De Deense autoriteiten hebben aangifte gedaan tegen lokale vestigingen van de accountancybedrijven EY en KPMG. Denemarken verwijt de twee bedrijven dat ze te laks waren in hun boekenonderzoek bij Danske Bank, de Deense bank die recent in opspraak is gekomen door een witwasschandaal. Dat meldt persbureau Bloomberg vrijdag.

EY en KPMG zouden niet niet hebben ingegrepen bij signalen van witwasovertredingen. De minister van Handel Rasmus Jarlov zei in een reactie blij te zijn dat de autoriteiten bovenop de zaak zitten die „volledig onderzocht moet worden”. Een dochteronderneming van de financiële instelling in Estland zou tussen 2007 en 2015 voor zeker tweehonderd miljoen euro aan verdachte betalingen hebben doorgelaten.

Lees meer: Schandaal Danske Bank dijt uit

De Deense financieel toezichthouder begon vorig jaar met een onderzoek naar EY toen het witwasschandaal bij Danske aan het licht kwam. EY was de boekhouder bij Danske in 2014 en 2015. Daarvoor voerde KPMG de audits uit. EY laat in een verklaring weten volledig te hebben meegewerkt aan het onderzoek van de toezichthouder en „alle relevante informatie” beschikbaar te hebben gesteld. KPMG zegt overtredingen altijd aan de toezichthouder te hebben gerapporteerd.

In februari werd bekend dat oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (66) door het bestuur van Danske Bank was voorgedragen als commissaris. Hij zei over zijn aanstelling „van ingewikkelde dossiers” te houden.