Containers naar Sint Maarten wegens tekort aan cellen

Minister Dekker (Rechtsbescherming, VVD) schiet Sint Maarten te hulp, maar vindt ook dat er in de gevangenis op het eiland „nog heel veel moet gebeuren”.

De Point Blanche-gevangenis op Sint Maarten. Foto Souleyman Trarieux.
De Point Blanche-gevangenis op Sint Maarten. Foto Souleyman Trarieux.

Sint Maarten kan zestien celcontainers van Nederland krijgen om het tekort aan detentieplekken op het eiland tegen te gaan. De containers, die nu nog op Bonaire staan, moeten plek gaan bieden aan 32 gevangenen.

Lees ook: Gevangene is niet veilig in Point Blanche

Op Sint Maarten is een groot tekort aan celcapaciteit omdat de Point Blanche-gevangenis al jaren in zeer slechte staat verkeert. Door achterstallig onderhoud en verwoestingen door orkaan Irma kan ongeveer de helft van de 150 celplaatsen niet worden gebruikt, waardoor gedetineerden nu soms vervroegd moeten worden vrijgelaten. Parlementariër Theo Heyliger, die in februari werd opgepakt in een corruptiezaak, werd naar Bonaire overgebracht wegens het celtekort in Point Blanche.

Situatie ‘onverminderd zorgelijk’

Sint Maarten belooft al jaren de situatie in de gevangenis aan te pakken, maar de zogenoemde Voortgangscommissie, die daar toezicht op houdt, constateerde vorige maand dat de toestand ondanks lichte verbeteringen „onverminderd zorgelijk” is. Voor Nederland is dat ook een probleem, omdat 23 gevangenen die na orkaan Irma naar Nederlandse gevangenissen werden overgebracht door de slechte omstandigheden niet kunnen terugkeren.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) was donderdag en vrijdag op Sint Maarten voor een bezoek aan de gevangenis. Hij zag verbeteringen aan het dak, de verlichting en de beveiliging, maar zei ook dat „er nog veel moet gebeuren”. „Er moet met name nog veel personeel worden aangetrokken en opgeleid om de gevangenis op volle toeren te laten draaien”, aldus Dekker. De gevangenis kampt nu met een hoog ziekteverzuim en er werken maar enkele beveiligers voor de zestig gevangenen.

Dekker is niet van plan Sint Maarten extra geld toe te zeggen voor het opknappen van de gevangenis. Uit interne adviezen aan Dekker waarover NRC eerder publiceerde blijkt dat zijn ministerie nadenkt over verschillende scenario’s zoals direct ingrijpen door Nederland via de rijksministerraad. Maar voorlopig blijft Nederland aankijken of de beloofde verbeteringen door Sint Maarten worden doorgevoerd, zo zegt Dekkers woordvoerder.

Wanneer de containers op Sint Maarten in gebruik worden genomen, is nog onbekend omdat het land eerst een geschikte locatie voor de tijdelijke cellen moet vinden. De celcontainers zijn op Bonaire niet meer nodig omdat daar vorig jaar een nieuwe gevangenis geopend is.

Een woordvoerder van Dekker denkt niet dat de extra celcapaciteit de druk op Sint Maarten om de gevangenis op te knappen vermindert. „Ze hebben nog heel veel extra celplekken nodig.”