Khalid Amakran

Interview

‘Als ik fruit eet kan ik me beter concentreren’

In de rubriek Jong! vertellen pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Nina Wind (16). Aanmelden? Mail pubers@nrc.nl.

Rucola en hüttenkäse

„Gezond eten vind ik leuk. Op school noemen ze het vaak konijnenvoer als ik rucola en hüttenkäse bij me heb op een volkoren cracker. Maar ik wil niet altijd boterhammen meenemen, ik heb variatie nodig. Ik heb ook het gevoel dat ik me goed kan concentreren als ik veel groente en fuit eet. In de examenweek heb ik allemaal bosbessen en frambozen gekocht. Het kan ook een placebo-effect zijn, daar wil ik later wel onderzoek naar doen. Ik ga volgend jaar Food Innovation studeren op het hbo in Den Bosch. Mijn droom is een eigen bedrijf in voedingsproducten met medicinale werking. Daar geloof ik erg in. Als ik me niet lekker voel neem ik niet snel een aspirientje, maar probeer ik met bijvoorbeeld een glas warm water, citroen en appelazijn mijn lichaam te ‘detoxen’.”

Jij bent kaal

„Mijn interesse in voeding heeft er misschien mee te maken dat ik veel antibiotica heb gekregen als baby van drie maanden, omdat ik waterpokken en oorontsteking had. Vervolgens had ik tot mijn zevende jaar heel weinig haar. Mijn ouders hebben allebei een dikke bos, daarom denken we dat dat misschien door de antibiotica kwam. Ik ben er nooit mee gepest. In groep 2 zei een jongetje tegen mij: ‘Jij bent kaal.’ Dat vertelde ik mijn oma, bij wie ik tussen de middag at. Zij zei: Je bent helemáál niet kaal, je hebt gewoon wat minder haar. Na de middagpauze ging ik naar dat jongetje om hem dat eens goed te vertellen. Mijn oma zei dat hij helemaal bang was. Dus ik kon het verbaal wel oplossen.”

Khalid Amakran
Khalid Amakran
Khalid Amakran

Loempia

„Ik eet niet vegetarisch. Ik heb het een keer twee weken geprobeerd, maar dan zat ik opeens toch weer een worstenbroodje of loempia te eten. Ik vind het wel goed om vegetarisch te eten. Ook omdat vlees zoveel water verbruikt. En ik ben een dierenvriend. Ik denk dat het makkelijker is als ik op mezelf woon. Nu moet mijn moeder apart voor mij tofu maken. We eten maar twee keer per week vlees, dat halen we bij de streekwinkel. Er zitten toch voedingsstoffen in die je nodig hebt. Natuurlijk zijn er vervangende producten, maar dat is dan weer minder natuurlijk.”

Vrijheid

„Sinds mijn negende heb ik een pony. Ik doe dressuur en ben veel aan het trainen voor wedstrijden. De paarden brengen veel rust in mijn leven. Als ik hoofdpijn heb en ik ga naar de manege, is het daarna gewoon weg. Het is bijna een soort geneesmiddel. In het weekend ga ik uit. Ik kijk daar altijd naar uit, ik vind het als vrijheid voelen. Ik drink wijn of bier. Niet veel, ik heb niet veel nodig om gezellig te zijn. Mijn ouders vertrouwen mij, als ik met mate drink mag het. Ik weet: het kan slecht zijn. Alcohol is eigenlijk ook gewoon vergif. Ik probeer een balans te vinden door extra gezond te eten.”