40 procent van (oud-)kankerpatiënten ervaart slechte ondersteuning

Voor het eerst is er een groot onderzoek gedaan naar de nazorg van mensen die leven met kanker of ervan zijn genezen.

Foto Remko de Waal/ANP

Voor een groot deel van de mensen die lijden aan kanker of deze ziekte hebben gehad, is de ondersteunende zorg niet toereikend. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) hebben vier op de tien (oud-)patiënten geen informatie van zorgprofessionals gehad over zorg die hen kan helpen bij de problemen die ze ondervinden. Het IKNL publiceerde vrijdag een onderzoek dat het samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) deed.

800.000 Nederlanders lijden aan kanker of hebben deze ziekte de afgelopen twintig jaar gehad. Tijdens en na hun behandeling ervaren veel patiënten chronische vermoeidheid, concentratieproblemen en fysieke klachten. Fysiotherapie of psychologische zorg kan deze problemen verlichten, maar de weg daarheen is soms lastig te vinden.

“De behandeling is vooral gericht op het bestrijden van kanker. Daarna gaan patiënten een ander traject in”, licht Peter Huijgens, directeur van het IKNL, desgevraagd toe. Medisch personeel zou wel de motivatie hebben om mensen voor te lichten en te helpen, maar simpelweg niet de tijd en de middelen.

De gezondheidsklachten die mensen ervaren leiden ook tot andere problemen in het dagelijks functioneren. Zo werken patiënten en oud-patiënten regelmatig minder of helemaal niet meer. 15 procent van hen heeft te kampen met financiële problemen, bijna twee keer zo veel als de algemene bevolking (8 procent). Ook het afsluiten van een hypotheek en levensverzekering is vaak moeilijk: eenderde kan geen hypotheek afsluiten; voor mensen onder de 35 jaar is dat zelfs de helft.

Verwijsstation

Huijgens ziet een gebrek aan coördinatie tussen instanties en ziet daarbij ook een taak voor gemeenten. “Een paar experts zouden alles in kaart moeten brengen en patiënten wegwijs maken.” Dat kan met een soort verwijsstation, zodat patiënten en familieleden weten waar ze de gewenste ondersteuning kunnen vinden.

Het aantal mensen met een kankerdiagnose stijgt. Volgens het IKNL is het aantal nieuwe diagnoses per jaar is toegenomen van 70.000 in 2000 naar 110.000 in 2017. Ook steeg de levensverwachting van mensen met kanker. In 2000 leefde nog 45 procent van de mensen vijf jaar nadat de diagnose was vastgesteld, in 2014 was dat 60 procent.