1.000 keer Formule 1: een terugblik in statistieken en records

Formule 1 De Grote Prijs van China, zondag in Shanghai, is de duizendste race in het wereldkampioenschap van Formule 1. Een visuele terugblik, in statistieken en records, op de 999 races die zijn verreden.

Van Farina tot Hamilton

Van Silverstone in 1950 tot en met Bahrein 2019. Van Giuseppe ‘Nino’ Farina, de vroegste winnaar, in zijn Alfa Romeo tot Lewis Hamilton, de recentste winnaar, in zijn Mercedes. 999 races zijn er verreden in de strijd om het Formule 1-wereldkampioenschap, de duizendste is zondag in China. Dit zijn de hoofdrolspelers uit de geschiedenis van de koningsklasse van de autosport.

Michael Schumacher is sinds 2002, ook in punten (berekend naar de huidige puntentelling), de beste coureur aller tijden. Max Verstappen staat op de 47ste plaats met 701 punten, daarna is zijn vader Jos Verstappen de beste Nederlander (107de met 119 punten).

 

 

Technologische hoogstandjes

Formule 1 is door de jaren heen flink veranderd. Alleen de auto’s al. In de jaren vijftig, het tijdperk van de Argentijn Juan Manuel Fangio bij Alfa Romeo en Mercedes, waren de auto’s gebouwd rond een stalen frame. De motor zat in de auto voor de coureur. De smalle, dikkere wagens werden langzaamaan platter en breder, en gingen vanaf de jaren zeventig steeds meer lijken op de standaard die we nu van races kennen. Ze werden in rap tempo van simpele machines tot ware technologische hoogstandjes.

 

 

De dood hoorde er vroeger bij

Formule 1 is veel veiliger dan vroeger, daar is misschien wel de grootste winst geboekt de afgelopen decennia. In de jaren vijftig werd er niet eens gerept over veiligheid, circuits namen geen maatregelen en de helmen die coureurs op hadden waren gemaakt van stof of leer. De dood hoorde er nou eenmaal bij, dat wisten ze.

 

 

Nederlanders weinig succesvol

Het circuit van Zandvoort was bekender dan de Nederlandse coureurs. In 1962 haalde Carel Godin de Beaufort de eerste Nederlandse WK-punten. Tot Max Verstappen was zijn vader Jos de succesvolste.

 

 

Familie Verstappen is niet de enige

Jos en Max Verstappen zijn niet het enige vader-zoonduo. Er zijn 12 racefamilies waarbij vader en zoon Formule 1 hebben gereden. Van de familie Rosberg en Hill werden beiden wereldkampioen.

Klik op de pijlen onderaan om te bladeren.

 

 

Champagne op het podium

Sinds 1967 wordt er op het podium champagne spoten door de winnaar. In 1966 was Jo Siffert (Zwi) de eerste die champagne uit de fles spoot, nadat hij de 24 Uur van Le Mans had gewonnen. Naar verluidt kwam dat doordat de druk te hoog was.

Een jaar later was de Amerikaan Dan Gurney (foto) de eerste coureur die bewust champagne spoot, evenens na winst van Le Mans. Daarmee was een traditie geboren. Europeanen spoten het vaakst met champagne.

 

 

 

Op naar het tijdperk van Max Verstappen?

De jaren van Juan Manuel Fangio en Alberto Ascari werden die van Graham Hill, Jack Brabham, John Surtees en Jackie Stewart, van Emerson Fittipaldi en Niki Lauda, van Alain Prost en Ayrton Senna, van Michael Schumacher en Fernando Alonso. Nu zitten we in het tijdperk van Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. En in de toekomst, wellicht, van Max Verstappen en Charles Leclerc.

Automatisch gesorteerd op aantal gereden races. Klik op de pijlen onderaan om de bladeren, op de tekst in de bovenste regel om anders te sorteren, of zoek bovenin naar een coureur. Kijk op een breder scherm om het overzicht in een tabelvorm te bekijken.

 

Correctie 13 april 2019: In een eerdere versie van dit artikel stond per abuis dat Ayrton Senna overleed in San Marino. Dat moest Italië zijn.