Zuid-Korea schrapt strafbaarheid van abortus

Abortus is in Zuid-Korea al 65 jaar alleen toegestaan in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als de moeder gezondheidsrisico’s loopt. Dat was in strijd met de grondwet heeft het Constitutioneel Hof in Seoul bepaald.

Tegenstanders van abortus protesteerden donderdag voor het constitutionele hof in de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul.
Tegenstanders van abortus protesteerden donderdag voor het constitutionele hof in de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul. Foto Kim Hong-Ji/Reuters

Abortus is vanaf eind 2020 niet meer strafbaar in Zuid-Korea. Het Constitutionele Hof oordeelde donderdag dat de wet die het afbreken van een zwangerschap voor zowel vrouwen als artsen strafbaar stelde, onwettig is. Dat meldt persbureau Reuters. De huidige wetgeving laat abortus alleen toe in het geval van verkrachting, incest of wanneer de moeder gezondheidsrisico’s loopt.

Vrouwen die illegaal abortus lieten plegen, riskeerden een geldboete of een jaar celstraf. Het straffen van deze vrouwen gaat te ver en beperkt bovendien “het recht op zelfbeschikking van de vrouw”, aldus de verklaring van het Hof. Artsen konden voor het uitvoeren van een abortus tot twee jaar celstraf en een beroepsverbod van maximaal zeven jaar opgelegd krijgen. Het Hof zegt nu dat ook de vervolging van deze artsen onwettig is.

Zeven van de negen rechters oordeelden donderdag in Seoul dat de strafbaarheidsstelling in strijd is met de grondwet. Voor het Constitutionele Hof in de hoofdstad stonden zowel voor- als tegenstanders van de abortuswet te demonstreren. De omstreden abortuswet is de afgelopen tijd veel besproken in de media. Volgens een recente peiling zou ruim 58 procent van de Zuid-Koreanen voor het schrappen van de strafbaarheidsstelling zijn.

Petities

Het aantal abortussen bij vrouwen tussen de 15 en 44 jaar in Zuid-Korea werd in 2017 geschat op een kleine 50.000, bijna zeven keer zo laag als in 2005. Volgens het Koreaanse instituut voor Gezondheid en Sociale Zaken is dat onder meer te danken aan de beschikbaarheid van anticonceptie.

In 2012 boog het Hof zich al eerder over de wet, maar toen kwam het niet tot het schrappen van de strafbaarheidsstelling. Vijf jaar later kwam het onderwerp opnieuw op de agenda. Toen ondertekenden ruim 230.000 Koreanen een petitie die vroeg om het toelaten van abortusmedicatie. Het oordeel van donderdag is het gevolg van een hoger beroep in een rechtszaak tegen een verloskundige die tussen 2013 en 2017 zo’n zeventig illegale abortussen op verzoek uitvoerde.

Van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is nog niet duidelijk of hij zich achter de wet schaart, wel heeft hij opgeroepen tot meer discussies over abortus.