Vliegtuigramp

Aandeelhouders klagen Boeing aan wegens ‘verborgen’ problemen 737 MAX

Een 737 MAX van Boeing
Een 737 MAX van Boeing Foto Joshua Roberts / REUTERS

Aandeelhouders van Boeing klagen de vliegtuigbouwer aan vanwege de problemen met de toestellen van het type 737 MAX. Volgens de beleggers heeft het bedrijf „winstgevendheid en groei boven veiligheid en eerlijkheid gesteld” door de 737 MAX te snel op de markt te brengen. Ook zou Boeing hebben verborgen hoe groot de veiligheidsproblemen waren.

Het gaat om een collectieve rechtszaak onder leiding van aandeelhouder Richard Seeks. Hij zou begin maart driehonderd Boeing-aandelen hebben gekocht, om deze de afgelopen weken met een aanzienlijk verlies weer te verkopen. Het is onduidelijk hoeveel beleggers zich aansluiten bij de rechtszaak. Onder het rechtbankdocument staat alleen Seeks’ naam, maar hij stelt op te komen voor iedereen die schade heeft geleden door de dodelijke crashes.

Recentelijk stortten twee toestellen van het type 737 MAX neer. In oktober kwamen 189 mensen om het leven bij een crash met een vliegtuig van Lion Air in de Javazee, vorige maand stierven 157 inzittenden van een Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines bij een crash in Ethiopië. Door een fout in de software werd in beide gevallen zonder reden een automatisch besturingssysteem voor noodsituaties geactiveerd, waardoor de neus naar beneden werd geduwd. De piloten konden dit niet terugdraaien. (NRC)