Verrassend spel: Kelder & Klöpping

Zap De man die wegzwijmelt bij een butlergestuurd bestaan is in het nieuwe technologieprogramma Kelder & Klöpping dienstbaar aan de jongen van de toekomst.

Jort Kelder en Alexander Klöpping in Kelder & Klöpping.
Jort Kelder en Alexander Klöpping in Kelder & Klöpping. Beeld Avrotros

Behalve de hoofdwedstrijd op het eerste scherm had ik woensdagavond een schaduwwedstrijd op het tweede scherm: de eerste aflevering van het nieuwe technologieprogramma Kelder & Klöpping.

Jort Kelder is Juventus, de Oude Dame (maar dan een heer) die wegzwijmelt bij de gedachte aan oud geld en een butlergestuurd bestaan waarin techniek een ondergeschikte rol speelt. Alexander Klöpping is Ajax, een jongen van de toekomst. Ook niet arm, maar jeugdiger, sneller en flitsender.

Er was wel minder publiek dan in de Arena: Kelder & Klöpping werd door Avrotros uitgezonden vanuit een theaterzaaltje, waar de twee kemphaantjes in (grotendeels ingestudeerd) debat gingen, omringd door hoogtechnologische apparatuur. Ook was er een hakblok waar Kelder bij aanvang hout op stond te hakken, in de stijl van een stramme rechtsback die plots David Neres op zich af ziet komen. Even later stapte Klöpping binnen, die met een terloops gebaar à la Hakim Ziyech een digitaal haardvuur ontstak.

Het tempo was hoog en het spel golfde op en neer. Kelder, geconfronteerd met een man die een appgestuurde gloeilamp wilde installeren, counterde snel en zakelijk met de demonstratie van een aan-uitschakelaar. Klöpping intussen liet dankzij een fraaie combinatie van technieken zien hoe een magnetron in staat was zelfstandig een zak popcorn te poppen, al ging de zak wat moeilijk open – het voelde een beetje als een schot dat zes centimeter naast gaat.

Kelder toonde zich verbaal scherp, maar in Kelder & Klöpping laat hij dienstbaar de kennis van zijn jonge collega uitkomen. Op het clowneske af speelt hij de onwetende oudere bal. Een man die niet weet hoe apparaten werken en die in paniek raakt bij de gedachte dat stewardessen („Nee! Nee!” riep hij, alsof bij wat cornergeduw plots de VAR in actie kwam) door robots vervangen zullen worden.

Een man die in paniek raakt bij de gedachte dat stewardessen („Nee! Nee!”) door robots vervangen zullen worden

Het was niet de enige keer dat Kelder zich de beschermheer toonde van vrouwen in ondersteunende functies. Ook zagen we hem door de stad zwerven met talloze bossen bloemen, allemaal bedoeld voor secretaresses – helemaal aan het eind kreeg één man een boeketje in handen gedrukt. „Wat moeten onhandige mannen als ik zonder jullie. Die algoritmes kletsen alles door.” De bloementocht deed denken aan het in de vorige eeuw al wegens ineffectiviteit verdwenen stopper-spilsysteem. Keldersceptici zullen er hun vooroordelen in bevestigd hebben gezien, maar de gebretelde presentator toonde woensdag vooral zijn vermogen om het tempo hoog en de toon ontspannen te houden.

Het verrassendste spel werd door Klöpping op de mat gelegd, op het moment dat Kelder verslag deed uit een cyberhuis waar het bed vol sensoren zat die slapeloosheid moesten helpen bestrijden. Toen wisselde de jonge ondernemer razendsnel van flank en begon hij een filippica tegen de dataconcentratie die optrad door the internet of things. „Alle nerds schermen hun shit af”, stelde hij. Waarna hij ook nog de makers van het intelligente bed de bal tussen de benen door speelde: „De hele oorzaak van die insomnia is dat iedereen ’s avonds laat naar een scherm zit te staren. We moeten gewoon minder op onze telefoon zitten.”

Ook zagen we beelden van voetballende robots die ter aarde stortten als Ronaldo die resoluut omlaag werd getrokken door een negentienjarige debutant. Tegen elven stapten de spelers met hun zwaarbevochten remise van het veld. Op hetzelfde moment kon ook de NPO1-kijker terugblikken op een geslaagde wedstrijd, waarin Alexander Ajax Klöpping de oude Jort Juventus Kelder overtuigend had verslagen. Laat het een voorteken zijn voor de return in Turijn.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.