‘Verdachte bekent moord op Slowaakse journalist Jan Kuciak’

Jan Kuciak werd eind februari vorig jaar samen met zijn verloofde Martina Kusnirova doodgeschoten. Zijn dood leidde tot het aftreden van premier Robert Fico.

Duizenden demonstranten gingen één jaar na de dood van Jan Kuciak de straat op.
Duizenden demonstranten gingen één jaar na de dood van Jan Kuciak de straat op. Foto EPA

De Slowaak Miroslav Marcek heeft donderdag bekend dat hij onderzoeksjournalist Jan Kuciak heeft vermoord. Aanvankelijk werd gedacht dat hij de chauffeur was die de schutter vervoerde, maar nu heeft Marcek na een langdurig verhoor door de politie toegegeven dat hij Kuciak heeft doodgeschoten. Dat melden nieuwssite aktuality.sk, tv-zenders TRVS en Noviny en dagblad Dennik N op basis van bronnen bij de politie. De politie heeft de berichtgeving nog niet bevestigd.

Kuciak werd eind februari vorig jaar samen met zijn verloofde Martina Kusnirova doodgeschoten in hun huis in Velka Maca, ten oosten van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Hij schreef onder meer voor aktuality.sk over corruptie binnen de regering, fraude met EU-subsidies en de nauwe banden van de Italiaanse maffia met Slowaakse overheidsfunctionarissen. Hij was 27 toen hij werd vermoord.

Marcek, een voormalig militair, is een van de vijf verdachten die vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Marcek diende tot januari 2013 in het Slowaakse leger als korporaal. Eerder werd ervan uitgegaan dat een andere verdachte, Tomas Szabo, de schutter was, maar vermoedelijk was hij juist de chauffeur bij de moordaanslag.

Protesten

De Slowaakse zakenman Marian Kocner werd begin maart al aangeklaagd voor het opdracht geven tot de moord. Kocners naam kwam veelvuldig terug in de publicaties van Kuciak over corruptie en fraude. De zakenman zat al sinds juni vorig jaar vast op verdenking van fraude.

Lees ook: Anticorruptieactivist Caputova eerste vrouwelijke president Slowakije

De dood van Kuciak zorgde voor massale protesten in Slowakije en leidde tot het aftreden van premier Robert Fico en de minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak. Ook de chef van de politie moest vertrekken. De moord op Kuciak was voor de progressieve anticorruptieactivist Zuzana Caputova de reden om de politiek in te gaan. Bij de verkiezingen eind maart werd zij verkozen tot de eerste vrouwelijke president van Slowakije.

Correctie (11 april 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Zuzana Caputova premier van Slowakije is geworden. Dat klopt niet: ze wordt president. Hierboven is dat aangepast.