Verborgen camera’s moesten Palestijns-Israëlische kiezers afschrikken

Verkiezingen De Likudpartij van premier Netanyahu heeft kiezers proberen te intimideren met verborgen camera’s in de stembureaus.

Een Palestijns-Israëlische vrouw brengt haar stem uit, dinsdag in Taiybe. Sommige Palestijnse zouden bang zijn geweest naar het stembureau te komen.
Een Palestijns-Israëlische vrouw brengt haar stem uit, dinsdag in Taiybe. Sommige Palestijnse zouden bang zijn geweest naar het stembureau te komen. Foto ATEF SAFADI/EPA

„Sshhh... Tegen niemand zeggen. Wij waren het.” Op de verkiezingsdag voor het Israëlische parlement werden activisten van Netanyahu’s Likudpartij betrapt met verborgen camera’s. Ze zouden stiekem opnames willen maken in stembureaus waar Palestijnse Israëliërs hun stem uitbrengen. De centrale kiescommissie diende een aanklacht in bij de politie. Volgens lokale media confisqueerde de politie zo’n 1300 camera’s.

De volgende dag publiceerde een pr-bureau een triomfantelijke post op Facebook: „Dankzij onze waarnemers in alle stembureaus zakte het percentage [Palestijns-Israëlische] stemmers onder de 50 procent, het laagste van de laatste jaren!” Met daarbij een blije foto van de twee oprichters van het bedrijf samen met Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara. De actie heeft Likud tienduizenden euro's gekost.

Nadat dinsdag op sociale media filmpjes rondgingen van Likud-activisten die door de politie werden geconfronteerd, gaf Netanyahu later op de dag toe dat zijn partij achter de actie zat. Volgens de premier waren de camera’s bedoeld om eerlijke verkiezingen te garanderen. „Er zouden overal camera’s moeten zijn, niet verborgen”, aldus de premier. De activisten namen hun camera’s echter alleen mee naar plaatsen met veel Palestijns-Israëlische inwoners. Een campagnelid van de Likudpartij hield vol dat het probleem niet bij de partij lag, maar bij „het gedrag van die mensen in de Arabische gemeenschap”.

Delegitimisering

Partijen die Palestijnse Israëliërs vertegenwoordigen, reageerden woedend. „Dit is hoe delegitimisering van eenvijfde van de bevolking eruitziet”, aldus een woordvoerder van de Hadash-Ta’al-partij in Israëlische media.

Palestijnse Israëliërs vormen zo’n 20 procent van de Israëlische bevolking. Volgens de partij ontstond na de ontdekking van de camera’s onrust in sommige stembureaus, waardoor het stemmen werd verstoord en sommige kiezers bang waren om naar het stembureau te komen, „zoals de bedoeling was van Likud en de mensen met camera’s”.

Zowel opdrachtgever als uitvoerder liet zich bij de vorige verkiezingen in 2015 al van zijn intolerante kant zien. De oprichter van het pr-bedrijf, een kolonist, maakte toen een film waarin linkse activisten werden afgebeeld als verraders die zouden worden opgehangen. Premier Netanyahu claimde in een Facebook-video dat de rechtse regering in gevaar was omdat „Arabische kiezers in hordes naar de stembus komen”.