‘Venezuela bereikt akkoord met Rode Kruis over hulpgoederen’

De omstreden president Nicolás Maduro heeft opgeroepen de komst van het Rode Kruis niet te politiseren.

Demonstranten tijdens een protest tegen het regime.
Demonstranten tijdens een protest tegen het regime. Foto Federico Parra/AFP

Het Internationale Rode Kruis mag hulpgoederen leveren in Venezuela. De omstreden president Nicolás Maduro heeft woensdag bekendgemaakt dat hij een akkoord heeft bereikt met de hulporganisatie, meldt persbureau AFP. Het Rode Kruis zal in samenwerking met VN-agentschappen „alle mogelijke hulp” brengen, aldus de president.

Tot dusver liet Maduro alleen noodhulp toe van de bevriende landen India, China, Rusland en Turkije. Maduro, die stellig ontkent dat zijn land in een humanitaire crisis verkeert, heeft opgeroepen om de komst van het Rode Kruis niet te politiseren. Eerder probeerde oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó met steun van de Verenigde Staten hulpgoederen het land binnen te krijgen, maar Maduro hield deze tegen.

Lees ook: ‘Maduro voert al jaren oorlog tegen ons’

Guaidó schrijft nu dat het toelaten van de noodhulp van het Rode Kruis een gevolg is van zijn „ferme en standvastige strijd” tegen het regime van Maduro. Meer dan vijftig landen, waaronder Nederland en de VS, erkennen Guaidó als rechtmatig leider van Venezuela.

Volgens de Verenigde Naties heeft bijna een kwart van de dertig miljoen Venezolanen onmiddelijk noodhulp nodig. Zo’n 3,7 miljoen Venezolanen lijden aan ondervoeding als gevolg van de politieke en humanitaire crisis. Zeker 22 procent van de kinderen onder de vijf jaar is chronisch ondervoed.